Main menu

header

584 6 1de Dana Purgaru

Poate unele dintre cele mai râvnite fructe, ce pot fi consumate atât proaspete, cât și deshidratate, smochinele nu sunt numai delicioase, ci și deosebit de importante din punct de vedere nutrițional, ele oferind corpului o infuzie de energie, de vitamine și de minerale.

Preferate de egiptenii antici și de Cleopatra

De curând, nouă smochini fosilizați au fost descoperiți în așezarea neolitică Gilgal I, în Valea Iordanului, ulterior aceștia fiind datați în jurul anilor 9400-9200 î.Hr. Acest lucru nu face decât să întărească presupunerea oamenilor de știință cum că smochinele se numără printre primele fructe cultivate de om. De altfel, se spune că frumoasa și seducătoarea Cleopatra adora aceste poame dulci și suculente, iar multe dintre popoarele antice cultivau smochini și făceau comerț cu aceste fructe uscate tocmai pentru că erau considerate sănătoase, sățioase și ușor de păstrat. Nu degeaba egiptenii le numeau „alimentul multifuncțional”. Smochinul (Ficus carica) este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una dintre numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia Sud-Occidentală, acesta crește sub formă sălbatică și în zona Mării Mediterane. Unii smochini sunt reflorescenți, produc două recolte anual, una în primăvară și alta la sfârșitul verii, dar se întâmplă să facă și trei recolte pe an. Acești pomi pot trăi până la vârsta de 80 de ani.

Conţin minerale benefice organismului

Smochinele au un miros dulceag, o aromă delicată și pătrunzătoare. Practic, atunci când e copt, fructul se topește în gură și lasă o senzație de prospețime, cu un parfum subtil, nedefinit. În funcție de specie, fructele pot avea culoarea verde, roșie, neagră, galbenă, mov sau maro. Smochinele au în compoziția chimică numeroase substanțe benefice: 84% apă, proteine 1%, glucide 15%-18%, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitaminele A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, alte enzime și numeroase minerale precum fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, crom. În plus, fructele conțin betacaroten, flavonoide și o enzimă numită ficină, ce contribuie la o mai bună digestie. Pot fi consumate ca atare (crude sau uscate), dar și sub formă de infuzie din fructe, fructe fierte în lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze, fiind recomandate în tratarea următoarelor afecțiuni: tulburări circulatorii și renale, amigdalită, angină, astenie fizică și psihică, bronșite cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipații cronice, dureri, gastrită, guturai prelungit, inflamații pulmonare și ale gâtului, insomnii, iritații gastrointestinale, nefrite, pneumonii, răceală, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite și viermi intestinali.

Eficiente în curele de slăbire

Smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100 g, iar cele uscate, 213 kcal/100 g. Datorită faptului că sunt hrănitoare și că au puține calorii, aceste fructe sunt utile în curele de slăbit, dar numai când sunt în formă proaspătă. În plus, au un conținut bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, ce accelerează mobilizarea grăsimilor din țesutul adipos, fiind totodată foarte sărace în glucide și lipide, în ciuda gustului dulceag. Din acest motiv, sunt indicate și diabeticilor. Smochinele sunt un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajută la reglarea pH-ului corpului. Sunt bogate în polifenoli și flavonoide, antioxidanți ce previn problemele provocate de radicalii liberi (una dintre aceste complicații este chiar cancerul), dar au din belșug și fibre alimentare, ce protejează corpul de cancerul de colon și de sân. În plus, e bine de știut că aceste poame, sub formă proaspătă, reprezintă o sursă bogată de benzaldehidă, un agent anticancerigen.

Previn osteoporoza

Cea mai cunoscută proprietate a smochinelor a fost însă, de-a lungul timpului, cea laxativă. În special, fructele uscate și lăsate la înmuiat o noapte sunt campioane în acest sens, pentru că pot combate eficient chiar și constipația persistentă. În plus, în special femeile ajunse la menopauză, dar și copiii e bine să mănânce cât mai des smochine, deoarece au un conținut ridicat de calciu și fosfor - de două ori mai mult decât laptele. Așadar, consumul de smochine poate preveni osteoporoza, fiind util și copiilor aflați în perioada de creștere, precum și tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie.

Șase smochine conțin la fel de mult calciu ca o jumătate de ceșcuţă cu lapte degresat