Main menu

header

585 7 1de Carmen Ciripoiu

Înţepături de purici, căpuşe, ţânţari? Nimic nu poate strica frumuseţea verii, atât timp cât natura vine în ajutor cu o mulţime de leacuri naturiste.

Pelinul ţine puricii la distanţă

Pentru a proteja casa de purici se folosesc cu succes uleiurile esenţiale. Se amestecă două picături de ulei de patchouli cu două picături de ulei de cedru, două picături de ulei de lavandă, şase picături de suc de lămâie, 5 ml spirt şi 10 ml apă distilată. Se agită preparatul şi se ung zonele afectate ale pielii. Procedura nu are efecte adverse, putându-se relua ori de câte ori e nevoie. În acelaşi timp se recomandă spălarea pardoselilor cu soluţie de pelin, obţinută astfel: într-o jumătate de litru de apă se adaugă 20 g frunze proaspete de pelin, se fierbe la foc mic timp de 20 de minute, se lasă la răcit şi se adaugă 25 g săpun de casă. Un leac imbatabil pentru a ţine ţânţarii la distanţă este decoctul de pir. O mână cu pir tocat foarte fin se fierbe într-o jumătate de litru de apă la foc mic timp de o oră, se lasă la răcit şi se strecoară. Cu acest preparat se tamponează faţa, mâinile şi picioarele. O armă la fel de eficientă împotriva ţânţarilor este şi uleiul de peşte, cu care se ung zonele expuse ale corpului. De asemenea, crenguţele de soc atârnate la fereastră alungă ţânţarii.

Uleiul esenţial de geranium, leac pentru căpuşe

Un remediu bun împotriva căpuşelor se obţine prin amestecul a două linguriţe cu ulei esenţial de geranium cu 200 ml apă fiartă şi răcită şi două linguri cu spirt medicinal. De asemenea căpuşele se sperie dacă simt miros de oţet alb, amestecat cu 20 de picături de ulei esenţial de eucalipt, mentă sau citrice şi apă. Împotriva muşcăturilor dureroase de purici, ţânţari şi tăuni este util pătrunjelul proaspăt. Se spală frunzele, se zdrobesc foarte bine şi se aplică pe zona afectată, apoi se aşază un tifon. Pansamentul se schimbă o dată la câteva ore. Pentru un efect maxim se clăteşte zona cu un preparat obţinut din trei linguri cu flori de ventrice, care se fierb un sfert de oră într-o cană cu apă.