Main menu

header

585 6 1de Raluca Grințescu

Ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi din lume, cu numeroase beneficii demonstrate, printre care pierderea în greutate sau îmbunătățirea sănătății inimii. O varietate a ceaiului verde numită matcha este considerată a fi mult mai sănătoasă decât celelalte, având o metodă de preparare diferită, în care este folosită întreaga frunză a arborelui de ceai.

Pulberea se obține printr-un proces rafinat

Matcha se prepară din frunzele plantei Camelia sinensis, originară din China. Pentru a obține matcha, arborii de ceai se acoperă cu un paravan cu 20-30 de zile înainte de recoltare, pentru a evita expunerea directă la soare. Se stimulează astfel concentrația de clorofilă, care rezultă într-o culoare a frunzelor mai închisă și un nivel mai ridicat de aminoacizi. După recoltare, frunzelor de ceai li se înlătură codițele și venele, iar părțile rămase sunt măcinate într-o pulbere fină, numită matcha. Față de infuzia normală, în care frunzele eliberează doar o parte din conținutul lor benefic, matcha este mult mai bogată în substanțe active cum ar fi antioxidanții sau cafeina, pentru că această pulbere este consumată în întregime.

Se combină cu lapte, pentru un gust deosebit

Gustul de matcha poate fi unul amar sau prea ierbos, de aceea se servește, de obicei, îndulcit sau cu adaus de lapte. În tradiția japoneză, considerată cea mai rafinată formă de consum a ceaiului matcha, pulberea se adaugă cu o lingură din bambus (shashaku) într-un vas de ceai special (chawan). Se toarnă apoi apă fierbinte și se amestecă bine cu un pămătuf tot din bambus (chasen), până ce totul devine omogen, iar deasupra se formează spumă.

Conține antioxidanți puternici

Matcha este un tip de ceai verde și are aceleași proprietăți ca acesta, însă mult mai pronunțate. De exemplu, un studiu a arătat că matcha conține de până la 137 de ori mai mulți antioxidanți decât un ceai verde de joasă calitate și până la de trei ori mai mulți decât un ceai verde de înaltă calitate. Antioxidanții previn formarea radicalilor liberi care protejează celulele și țesuturile împotriva degenerării. Cea mai importantă grupă de antioxidanți din compoziția matcha sunt catehinele, în special epigallocatehin-galatul (EGCG). Acesta a fost studiat în amănunt, demonstrându-se că reduce inflamațiile, menține sănătatea arterelor, stimulează regenerarea celulară ș.a. Consumul de ceai verde mai este asociat cu reducerea colesterolului, a trigliceridelor și a zahărului din sânge, ceea ce asigură o protecție sporită a inimii și circulației. Conform unor studii, cei care beau regulat ceai verde au un risc de apariție a bolilor cardiovasculare cu 31% mai mic.

Vă ajută să slăbiți

Un efect foarte popularizat al ceaiului verde este și scăderea în greutate. Multe suplimente pentru slăbire au la bază extracte de ceai verde, inclusiv creme de corp. Ceaiul verde sporește numărul caloriilor consumate de procesul metabolic și crește arderea grăsimilor cu până la 17%. Chiar dacă conține cafeină, cunoscută pentru efectul său stimulant, matcha este bogată într-un aminoacid numit L-theanină, care stimulează undele alfa la nivelul creierului. Acest lucru înseamnă că efecte ale cafeinei precum amețeala, accelerarea bătăilor inimii sau dispozițiile schimbătoare sunt mult mai reduse în cazul consumului de matcha. L-theanina mai este asociată cu stimularea bunăstării mentale, a memoriei sau a concentrației, prin creșterea compușilor care asigură starea de confort psihic la nivelul creierului. În Japonia, matcha se consumă deseori în cadrul ceremoniilor de meditație zen.

Nu depășiți consumul recomandat

Consumul de matcha nu trebuie să depășească două cești pe zi, pentru că orice lucru pozitiv poate avea efecte adverse când este administrat în exces. Mai mult de două cești cu matcha (echivalentul a șase sau mai multe cești cu ceai verde) poate avea efecte precum greață, amețeli sau toxicitate a ficatului și a rinichilor. Un alt risc al consumului de matcha este reprezentat de pesticidele și de poluarea din sol/aer, care se regăsesc în frunzele de ceai verde. Alegerea unei variante de matcha obținută din agricultură bio vă ferește de multe dintre aceste probleme.

Matcha se poate adăuga şi la prepararea smoothie-urilor sau a prăjiturilor de casă

Cum poate fi preparat

Ceaiul matcha poate fi preparat în mai multe feluri, în funcție de consistență:

  • standard: o linguriță cu matcha la aproximativ 60 ml apă fierbinte;
  • diluat (usucha): jumătate de linguriță cu matcha la 100 ml apă fierbinte;
  • concentrat (koicha): două linguri cu matcha la 60 ml apă. Această versiune nu face spumă și este utilizată în ceremoniile japoneze de servire a ceaiului, împreună cu o pulbere de matcha de înaltă calitate.

Accesoriile pentru matcha amintite nu sunt neapărat necesare, ceaiul se poate prepara foarte simplu și cu o cană, o linguriță și un bețișor de lemn.

Smoothie

585 6 2Ingrediente: 1 cană cu lapte, 1 banană, 1/4 avocado, 1 lingură cu pudră matcha, 1 lingură cu miere.

Mod de preparare: se amestecă totul într-un blender până la omogenizare. Se servește rece.