Main menu

header

586 10 1de Carmen Ciripoiu

Dintre toate zarzavaturile care-şi arată incredibila putere în perioada verii, leuşteanul se află pe primul loc. Studii ştiinţifice au arătat că frunzele acestuia ascund adevărate comori de sănătate şi ajută organismul să lupte împotriva bolilor autoimune sau degenerative. Şi virtuţile leuşteanului nu se opresc aici...

Alungă greaţa persistentă

Micuţele frunze şi-au dovedit eficacitatea şi în detoxifierea organismului. Se recomandă o cură de două săptămâni cu suc de leuştean obţinut astfel: se mixează o mână cu frunze proaspete, se adaugă 100 ml apă, se lasă o jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Tratamentul este indicat şi celor care suferă de gută, fumătorilor, consumatorilor de carne în exces şi ajută în eliminarea unor metale grele precum mercurul sau plumbul. Atenţie! Sucul proaspăt de leuştean poate ridica probleme de digestie, de aceea se recomandă a fi consumat diluat în puţin suc de rădăcină de morcov. În cazul lipsei poftei de mâncare sau pentru greaţă persistentă, se consumă cu un sfert de oră înainte de masă două frunze proaspete de leuştean.

Ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi

Mai multe studii de specialitate au scos la iveală faptul că leuşteanul se numără printre cele mai bune remedii şi în dizolvarea pietrelor la rinichi şi previne formarea acestora. Se administrează zece linguri cu suc de leuştean într-o cană cu suc de morcov sau infuzie combinată obţinută din două linguriţe cu frunze şi seminţe la 250 ml apă. Doza recomandată este de una-două căni pe zi. Pentru prevenirea cistitei se adaugă leuştean în orice fel de mâncare. În cazul în care cistita s-a instalat deja se beau trei căni cu infuzie combinată pe zi, la două ore după masă. Persoanele care suferă de pete ale pielii au în leuştean un ajutor nebănuit. Se masează zona afectată cu frunze proaspete şi zdrobite de leuştean timp de cinci minute, de două ori pe zi, o săptămână. În această perioadă se evită expunerea la soare, pentru că pot apărea arsuri.