Main menu

header

de Raluca Grințescu

Atunci când suferiți de indigestie, de gaze sau de balonare, puteți scoate asul din mânecă sau, mai concret, câteva seminţe din buzunar. Cele de chimen, de mărar, de coriandru, anason sau fenicul sunt cunoscute pentru efectul lor carminativ (favori- zează evacuarea gazelor intestinale). Le puteți consuma sub formă de ceai sau în tot felul de reţete.

Chimenul calmează colicii bebeluşilor

Chimenul este printre soluţiile cel mai eficiente împotriva problemelor digestive. Este plăcut la gust şi, pe lângă efectul de combatere a gazelor, stimulează enzimele pancreatice care ajută digestia. Are efect antimicrobian, restabilind flora digestivă, efect calmant pentru stomacul afectat de gastrită, stopează înmulţirea bacteriilor rele care cauzează indigestie, gaze şi balonare. Chimenul era folosit în trecut la calmarea colicilor bebeluşilor - seminţele erau pisate şi amestecate în apa de baie a celor mici. Cum se mai foloseşte? Luați câteva seminţe de chimen după fiecare masă şi mestecați-le. Faceţi un ceai pe care să-l consumați tot după masă, iar cura cu ulei volatil de chimen (trei-patru picături, de trei ori pe zi) vă scapă de viermii intestinali. De asemenea, în caz de aciditate la stomac şi senzaţie de balonare, puteți înmuia seminţele în apă, de seara până dimineaţa, şi consumați apoi apa respectivă.

Cele de mărar, salvatoare în indigestie

Faceţi-vă un ceai din două linguriţe cu seminţe de mărar la una-două ceşti cu apă clocotită. Puteți să combinaţi seminţe de mărar cu seminţe de chimen. Alte infuzii salvatoare sunt din seminţe de fenicul, coriandru, anason. De fapt, puteți combina seminţele după pofta inimii!

Coriandrul scade colesterolul

Seminţele de coriandru se consumă sub formă de infuzie, pentru reglarea digestiei, scăderea colesterolului şi combaterea colicilor la bebeluşi. Se foloseşte o linguriţă cu seminţe mărunţite la o cană cu apă clocotită. Mai pot fi administrate sub formă de pulbere, care, consumată frecvent, poate preveni apariţia cancerului de colon şi de stomac.

In pentru constipație

Seminţele de in sunt şi ele indicate dacă suferiți de constipaţie, deoarece sunt bogate în fibre. Trebuie să măcinați seminţele de in sau să le lăsați la înmuiat înainte de a le consuma, altfel pot trece prin stomacul dumneavoastră nedigerate.

Seminţele de fenicul sunt utile în indigestie, balonare, sindromul colonului iritabil. Se administrează sub formă de pulbere, din care se ia câte o jumătate de linguriţă înainte şi după masă