Main menu

header

601 6 1de Roxana Istudor

Durerile de tot felul sunt ceva obișnuit în viața cotidiană. Generate de stres, de agresiunea unor factori externi sau de stilul de viață, acestea au numeroase remedii naturiste atunci când nu sunt cauzate de afecțiuni grave. Medicina tradițională și uimitoarele produse ale farmaciei verzi vin în ajutorul celor suferinzi cu noi descoperiri.

Nu-și atenuează efectele în timp

Rădăcinile plantei Corydalis (yan hu suo), prescurtată în lumea științifică YHS, s-au dovedit de-a lungul secolelor un puternic aliat împotriva durerilor. Folosită din vechime, această plantă începe abia acum să-şi dezvăluie secretele moleculare care stau la baza beneficiilor pe care le aduce. Potrivit profesorului Olivier Civelli, șeful catedrei de Farmacologie a Universității California, YHS reduce categorii de dureri care în mod obișnuit nu au rezultate maxime prin intermediul medicației clasice. Mai mult, extractul nu-și atenuează efectele în timp, așa cum se întâmplă în cazul analgezicelor obișnuite, și nu are efecte secundare și nici nu generează rezistența organismului la efectele administrării timp mai îndelungat, la recomandarea medicului.

Blocarea dopaminei are rezultate semnificative

Studiile echipei americane, publicate în revista „Plos One”, au arătat că YHS acționează eficient în durerile acute cauzate de inflamații cronice, prin acțiunea asupra circulației dopaminei, transmițător al semnalelor nervoase și implicit „susținător” al durerilor. Pe cale de consecință, blocarea dopaminei, de care se dovedește capabil YHS, are un rol important în reducerea durerilor. Cercetătorii susțin că folosirea acestui produs natural sub forma în care este comercializat, ca supliment alimentar, poate fi benefică în calitate de soluție alternativă: „Nu este un medicament de forța morfinei, de exemplu. Dar poate fi folosit pentru dureri de nivel scăzut până la moderat”, susține Civelli.

De folos în depresie şi tulburări emoționale

Corydalis este folosit de secole în medicina tradițională chineză, timp suficient nu doar pentru a se stabiliza ca un element sigur al farmaciei verzi, ci și pentru a fi întrebuințat într-un mare număr de afecțiuni dintre cele mai diverse. Efectele benefice ale acestei rădăcini miraculoase au fost demonstrate de-a lungul timpului în probleme digestive cum ar fi gastritele, în stările cauzate de bătăile neregulate ale inimii, în infecțiile bacteriene (în special cu Helicobacter pylori) și au intrat în cultura medicinei complementare chineze, pe care occidentalii nu încetează s-o descopere. Alte întrebuințări ale YHS includ depresia, tulburările emoționale, chiar tremurul membrelor sau neplăcerile cauzate de înfundarea arterelor (cu binecunoscuta urmare dureroasă numită angină). Testele în plină desfășurare ar putea evidenția urmări benefice în încetinirea cataractei generate de diabet.

Tinctura, utilă și în tratarea vertijului lui Meniere

Tinctura de rădăcină de Corydalis este utilizată pe scară largă ca analgezic, antispasmodic, sedativ, tranchilizant și tonic cardiac. Prin conținutul de numeroase alcaloide redutabile, acționează eficient fără să creeze dependență. Se folosește cu succes în tratarea bolii Parkinson și în stări de anxietate, neliniște, nervozitate și pentru diminuarea insomniilor. În combinație cu alte substanțe recomandate de practicanții medicinei tradiționale chineze, tinctura de rădăcină de YHS luptă, totodată, și cu spasmele dureroase. În SUA este cunoscută de mai mult timp gama de proprietăți ale Corydalis. La tinctura acestei plante apelează cei care suferă de anxietate, tremur al mâinilor sau de o stare de supraexcitare nervoasă. Aceeași rădăcină s-a dovedit utilă și în tratarea vertijului lui Meniere, afecțiune care provoacă amețeli, vărsături, tulburări de echilibru. Cercetările efectuate de-a lungul anilor au demonstrat că YHS are o eficiență remarcabilă în inducerea somnului: 40% dintre proprietățile morfinei. sfat! Este recomandat să consultați medicul înainte de a lua Corydalis.

Planta este considerată sigură la utilizare și a fost folosită încă din Antichitate în medicina complementară chineză

Se administrează sub formă de capsule sau de granule

Corydalis poate fi administrat în multe feluri. Poate fi cumpărat sub formă de granule care se dizolvă în apă fierbinte, sorbindu-se din lichid pe tot parcursul zilei. Poate fi administrat și sub formă de capsule, cu mențiunea că acestea își fac efectul într-un răstimp ceva mai îndelungat. Experții recomandă între minimum trei și maximum nouă grame pe zi, împărțite în două sau în trei doze. Corydalis poate fi achiziționat de la magazinele cu produse naturiste chinezești, online sau, în unele cazuri, de la cei care practică acupunctura.