Main menu

header

603 10 2de Raluca Grințescu

Adăugați un strop de aromă fină şi în acelaşi timp puternică oricărei salate proaspete şi chiar prăjiturilor de casă pentru a fi şi mai sănătoase. Vorbesc, desigur, despre micuţele seminţe de pin, ale căror proprietăţi valoroase pentru sănătate reprezintă un motiv în plus pentru a le include, din când în când, în dieta dumneavoastră.

Ţin foarte bine locul cărnii

Seminţele de pin conţin minerale. Dintre acestea amintim manganul, care ajută la un bun echilibru hormonal, şi zincul - benefic pentru dezvoltarea imunităţii. Sunt pline de proteine, atât de necesare pentru persoanele cu un regim vegan sau raw vegan. Ţin foarte bine locul cărnii. Au în compoziţie o cantitate mare de acizi graşi mononesaturaţi. Aceştia au capacitatea de a reduce colesterolul rău din sânge şi de a creşte colesterolul bun. Indirect, seminţele de pin ajută la prevenirea bolilor aparatului cardiovascular. Sunt foarte bune pentru cei care vor să slăbească, datorită acidului pinolenic care ajută la inhibarea senzaţiei de foame. Acest lucru este dovedit de studiile realizate de oamenii de ştiinţă.

Aliat în lupta cu stările psihice proaste

Conţin o cantitate impresionantă de vitamina E, vitamina K şi vitamine din complexul B. Acestea ajută la o bună funcţionare a sistemului cardiovascular, la producerea globulelor roşii. Sunt o excelentă alternativă pentru persoanele care au intoleranţă la gluten. Din seminţele de pin se poate obţine făină cu ajutorul căreia se prepară produse care să înlocuiască făina de grâu, care conţine gluten. Sunt un bun aliat în combaterea stărilor psihice proaste, chiar a depresiei, datorită conţinutului mare de fosfor. Seminţele de pin, pentru o mai bună absorbţie, se recomandă să fie consumate sub formă de praf/pudră/făină, care să fie presărată peste salate de fructe sau peste sosuri. De asemenea, le puteţi mânca şi ca atare, sub forma unei gustări între mese.

Previn crampele musculare

Un alt aspect important este efectul consumului seminţelor de pin asupra vederii: seminţele de pin conţin o cantitate mare de vitamina A, dar şi de luteină, antioxidant esenţial pentru prevenirea degenerescenţei maculare sau a cataractei. Conţinutul semnificativ de magneziu (aproxi- mativ 30 g seminţe de pin conţin 71 mg magneziu) din seminţele de pin le fac ideale pentru înlăturarea oboselii şi a stresului, dar şi pentru prevenirea crampelor musculare. De asemenea, seminţele de pin sunt şi o sursă sănătoasă de fibre, dar mai ales de proteine, 100 g seminţe de pin conţinând chiar şi 30 g proteine, în funcţie de soi. Atenţie totuşi: şi conţinutul caloric este unul mare - aproximativ 190 de calorii în 30 g seminţe de pin, deci să nu exagerați!

Cum le păstrați

Seminţele de pin nu rezistă foarte mult pe raftul din bucătărie, iar dacă nu le consumați rapid, în scurt timp vor râncezi. De aceea, dacă sunt decorticate, păstrați-le la frigider, iar dacă sunt încă în coajă, ţineți-le departe de lumină, de umiditate şi de temperaturi ridicate. Se pot consuma şi crude, însă indicat este să le prăjiți puţin înainte de a le adăuga în diverse feluri de mâncare. Seminţele de pin merg de minune în salate de tot felul (în special cu spanac şi zeamă de lămâie), pe pizza, cu paste şi parmezan, cu ciuperci, dar şi în multe prăjituri sau fursecuri făcute în casă.

Seminţele de pin conţin o cantitate mare de antioxidanţi şi vitamina A, ambele benefice pentru sănătatea ochilor