Main menu

header

609 9 1de Roxana Istudor

Promovat cu insistență în toate mediile care se ocupă de viața sănătoasă și de elementele care contribuie la menținerea ei, turmericul este condimentul care nu încetează să uimească. Departe de a-și fi spus ultimul cuvânt în marea paletă de întrebuințări naturiste, noi utilizări sunt dezvăluite și tot mai multe modalități de a-l consuma stau la dispoziția doritorilor.

BBC: Cercetările au avut rezultate uimitoare

O echipă BBC a vrut să afle care sunt efectele consumului de turmeric, condimentul la modă care este promovat ca o substanță plină de beneficii pentru organism. Timp de șase săptămâni au fost urmărite două grupe de voluntari care au consumat condimentul în toate formele, iar rezultatele au fost date recent publicității. A rezultat nu doar că toți cei care au consumat turmeric s-au dovedit mult mai ingenioși în bucătărie, amestecându-l cu lapte cald sau adăugându-l în iaurt, ci și că pudra de turmeric are rezultate neașteptate în mecanismul prin care celulele sănătoase se transformă în celule canceroase.

Ar putea ameliora afecțiuni grave

Prof. Martin Widschwendter, de la University College, din Londra, a concluzionat, în urma studiului, că „în cazul celor care au folosit pulberea, am observat schimbări importante. A fost chiar emoționant, aș putea spune. Am găsit în mod special o genă care a vădit cele mai importante transformări, și ceea ce știm despre ea este faptul că are legătură cu trei afecțiuni: depresia, astmul și cancerul. Este o descoperire uimitoare”. Cu siguranță, va mai fi nevoie de teste suplimentare care să confirme pe deplin aceste observații, dar în lumina celor desco- perite este indicat consumul de turmeric? „În mod cert”, arată BBC.

Multiple utilizări în dieta zilnică

Există nenumărate feluri de a adăuga excelentul condiment în dieta obișnuită. Iată câteva modalități de a consuma turmericul. Puneți puțină pudră în amestecul pentru omletă sau tofu. Sunt foarte bune ocazii de a introduce turmericul în alimentație în cazul în care membrii familiei nu sunt obișnuiți cu el. Amestecați turmeric cu legume. Aroma specială, puțin piperată, a turmericului se va potrivi foarte bine cu cartofi, varză, legume la grătar sau sotate. Puneți turmeric în orez. Dacă obișnuiți să consumați orez în orice formă, de la pilaf la gratinat, un strop de pulbere de turmeric va adăuga culoare și savoare acesor feluri atât de populare. Puteți presăra turmeric peste salate sau îl puteți adăuga în supă. Un castron cu supă de pui sau cu supă-cremă de ciuperci va căpăta o aromă cu totul deosebită dacă îi veți presăra puțină pudră de turmeric. De asemenea, rădăcina și pudra de turmeric sunt foarte potrivite pentru sucuri și smoothie-uri savuroase. Iar dacă amestecați turmericul cu puțină miere și-l adăugați în ceai, veți obține o băutură excelentă pentru serile reci de toamnă.

Turmericul, considerat condiment-minune, are o istorie de 4.000 de ani și o lungă tradiție în medicina naturistă a Asiei

Combinaţia cu piper accentuează proprietăţile

Pentru a obține toate beneficiile consumului de turmeric, acesta poate fi amestecat cu piper - un sfert de linguriță cu turmeric, la o jumătate de linguriță cu piper. Potrivit specialistului în produse naturiste Rosalie de la Forêt, această combinație îmbunătățește proprietățile biologice ale turmericului. Amestecul poate fi utilizat în majoritatea felurilor de mâncare calde care compun mesele de pe parcursul zilei. Potrivit specialiștilor, turmericul amestecat cu piper asigură o eficacitate sporită a efectelor ambelor condimente, deopotrivă pentru cei cărora le place mâncarea piperată și pentru cei care preferă turmericul, ce astfel capătă un gust și mai pronunțat.