Main menu

header

609 7 1de Dana Georgescu

Varicele, zone în care sângele se oprește în loc și se acumulează, chinuie în special femeile și pot determina apariția unor complicații extrem de neplăcute. Acestea pot fi însă reversibile cu ajutorul unor remedii din popor, în care plantele precum florile de fân și alunul joacă rolurile principale.

Arterele pot plesni

Varicele sunt stagnări sau închegări de sânge ce nu se formează în artere, ci mai mult în venele care reconduc sângele din corp la inimă. Stagnările au loc din cauză că sângele nu se scurge destul de repede - se produce o dilatare, o lărgire a venelor, iar sângele rămâne în ele mai mult timp decât trebuie și, de aceea, nu-și parcurge drumul așa de repede. Acest sânge adunat se deteriorează, adesea se înnegrește și se îngroașă, încât abia poate să curgă, și nu rareori se întâmplă ca o arteră să se întindă atât de tare, încât să plesnească. Sângele se varsă apoi cu putere mare. Această plesnire a unei vene este periculoasă, căci, dacă nu se tratează repede, hemoragia poate duce la moarte.

Evitați hainele strâmte

La varicele de la picioare, cea dintâi și cea mai întâlnită cauză este aceea că acestea nu sunt îngrijite corespunzător. Jartierele strâmte, ciorapii sau pantalonii foarte strânși pe corp sunt principalele cauze, precum și încălțămintea nepotrivită, care nu este tocmai comodă. Picioarele tratate astfel în fiecare zi, cu siguranță, vor căpăta varice, deoarece sângele se congestionează. E bine de știut că dimineața picioarele încă nu s-au dilatat, iar dacă sunt cuprinse în vestimentație și încălțăminte strâmtă, până seara se „sugrumă”, iar circulația sângelui devine greoaie, și varicele se măresc.

Faceți infuzie din pelin, coada-calului şi boz

Pentru vindecarea varicelor se pot face masaje cu jet de apă pe pulpe timp de cel puțin trei săptămâni. Un alt procedeu care se poate realiza după cele trei săptămâni în care se ține tratamentul descris anterior este următorul: se pun comprese pe picioare, înmuiate în apă de lut, începând de mai sus de glezne până la genunchi, de două ori pe săptămână, peste noapte. Aceeași aplicare se mai face, tot de două ori pe săptămână, cu o cârpă înmuiată într-un decoct de flori de fân. Se formează câteva abcese care apoi se sparg, se curăță și după aceea se vindecă. Florile de fân sunt eficiente în varice, iar lutul atrage materiile stagnate la suprafața pielii și le elimină. Se continuă apoi masajele cu jet de apă pentru a regla circulația sângelui. În tot acest timp trebuie să consumați zilnic o cană cu ceai de coada-calului, boz și pelin. Aceste plante elimină toxinele, în special prin urină, și au efect fortifiant, îmbunătățind calitatea sângelui. Pentru încheierea tratamentului și pentru eliminarea stagnărilor de sânge din corp e bine să puneţi peste tot pe corp comprese cu infuzie caldă de flori de fân.

Puneți comprese cu decoct de alun

Se mai poate încerca următoarea rețetă: se fierb 40 g scoarță de alun într-un litru de apă și se beau zilnic patru-cinci cești cu decoct. În același timp se pun comprese pe varice cu infuzie de frunze de alun, uscate și măcinate - 30 g la un litru de apă. Foarte utile sunt și compresele înmuiate în decoct obținut din 50 g scoarță de alun în amestec cu vin și cu apă, în părți egale.

PONT. Faceți gimnastică în fiecare zi, combinată cu mers pe jos, plimbări cu bicicleta, urcat de scări şi alergări.

Atenţie! Dacă aveţi varice, trebuie evitate sursele de căldură cum ar fi băile şi duşurile prea calde, expunerile prelungite la soare şi sauna