de Cătălina Tăgârţă
Datorită proprietăților sale vindecătoare, astragalus (numită și Huang Qi) este una dintre cele mai importante plante din lume. Rădăcina acesteia e folosită cu succes în medicina tradițională chineză de peste 2.000 de ani. Ea este considerată a fi un tonic superior, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Chinezii se folosesc de ceaiurile sau de tincturile de astragalus și pentru creșterea nivelului de energie Qi, pentru tratarea diabeticilor, hipertensivilor sau cardiacilor.
Stabiliți doza împreună cu un specialist!
Partea plantei care este utilizată în medicina alternativă este rădăcina. Aceasta poate fi găsită sub formă de capsule, pudră, tablete, creme, formă injectabilă, plicuri pentru ceai şi tinctură alcoolică. Nu există încă dovezi clinice care să stabilească dozele optime de astragalus, însă recomandările se încadrează în general în intervalul de 2-6 g pe zi de rădăcină pudră, 1-2 g extract standardizat, jumătate de linguriță cu rădăcină uscată pentru prepararea ceaiului. Trebuie avut în vedere că dozele menţionate sunt orientative şi că reprezintă totalul zilnic. Astfel, acestea trebuie împărţite în trei-patru doze mai mici pe parcursul zilei, în funcţie de afecţiune, greutate, vârstă, sex etc. Ideal e să stabiliţi modul de administrare împreună cu medicul dumneavoastră sau cel puțin să vă consultați cu reprezentantul magazinului de remedii naturiste de unde achiziționați produsul. Dacă optați pentru pudra de astragalus sub formă de capsule, trebuie să luați înainte de fiecare masă. Cantitatea variază în funcție de tipul de afecțiune. Atenție însă! Aceste suplimente nu se administrează copiilor mici, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care au febră.
Îmbunătăţește contracţiile cardiace
Studii preliminare efectuate pe animale şi pe oameni sugerează că, în cazul anumitor tipuri de cancer, astragalus poate stimula sistemul imunitar şi poate creşte eficienţa terapiilor convenţionale. Nu există însă dovezi care să arate că planta previne sau tratează cancerul. În cazul persoanelor care suferă de insuficienţă cardiacă, cronică, cercetătorii au observat o îmbunătăţire a contracţiilor cardiace începând cu 2,25 g granule administrate zilnic. În cazul acestor persoane a fost sesizată şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii, aceasta fiind direct proporţională cu doza administrată. Consumul acestei plante stimulează producerea de celule stem în măduvă și în țesutul limfatic; reduce efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei; oferă protecție renală prin efect diuretic; protecție pulmonară prin reducerea fenomenelor de fibrozare; hepatică prin reducea nivelului transaminazelor; digestivă prin reducerea hiperacidității gastrice; cardiovasculară prin reducerea depunerii colesterolului pe peretele vascular și îmbunătățirea contractilității musculaturii mușchiului cardiac; îmbunătățește producția de spermă și mobilitatea spermatozoizilor.
Planta nu e recomandată micuţilor!
Deși planta este considerată relativ sigură, există şi câteva cazuri în care poate avea efecte nedorite. Cel mai des întâlnite sunt: balonarea, tensiunea arterială scăzută, deshidratarea şi diareea. Reacţiile alergice sunt rare, iar riscul cel mai mare îl au persoanele alergice la mazăre şi la fasole. În cazul copiilor nu este indicată administrarea de produse care conţin astragalus, pentru că nu există dovezi suficiente în ceea ce priveşte siguranţa administrării acestuia. Este interzis consumul persoanelor care suferă de afecţiuni autoimune (cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul) sau celor care urmează un tratament cu medicamente ce inhibă sistemul imunitar (inclusiv în cazul unui transplant). Întrucât poate subţia sângele, astragalusul nu ar trebui utilizat nici înainte de intervenţiile chirurgicale cu minimum două săptămâni.