Main menu

header

634 10 1de Roxana Istudor

Preparatele din limba-boului acţionează asupra stării generale a organismului, fiind recomandate pentru detoxificare, prin eliminarea multor substanţe toxice.

Inamicul asteniilor

Limba-boului este o plantă cu numeroase întrebuințări farmacologice. Este recomandată în cazuri de oboseală fizică și nervoasă, atunci când intervin ameţeli și dureri de cap, precum și pentru combaterea febrei. Asteniile, de exemplu, se pot trata cu o infuzie de limba-boului care se prepară astfel: o linguriță cu plantă mărunțită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi, un tratament poate dura chiar și trei luni și, în plus, se poate folosi și în combinație cu alte plante medicinale, la recomandarea specialistului. Același tratament se poate urma și în caz de gripă, laringită sau tuse supărătoare și prelungită. De asemenea, pentru tratarea externă a eczemelor se poate folosi aceeași formulă, sub formă de spălături locale sau comprese cu acest ceai, ținute timp de 12 ore maximum, care contribuie la calmarea durerii și la cicatrizare.

De real folos în lupta cu cancerul

Unele dintre cele mai redutabile efecte ale plantei s-au constatat în cazuri mai grave, de reumatisme, afecţiuni pulmonare, tulburări ale funcţionării inimii. Nu în ultimul rând, limba-boului este de real folos în lupta cu cancerul, cu paraliziile și cu maladia Parkinson. Planta se folosește sub formă de macerat: 1,5 kg plantă întreagă proaspăt recoltată (sau numai rădăcină proaspătă, trecută prin mașina de tocat) se pune într-un borcan, peste care se mai pun 3,5 l vin roșu și 2,2 kg miere de salcâm. Se amestecă totul numai cu lingură de lemn, se închide recipientul și se ține timp de opt zile la loc întunecos, amestecând de două ori pe zi tot cu lingură de lemn. Se strecoară apoi și se pune în sticle închise la culoare. Acestea se țin la frigider, bine închise. În primele cinci zile se ia câte o linguriță de trei ori pe zi, cu două ore înainte de mese, după aceea, câte o linguriță cu o oră înaintea mesei, de trei ori pe zi. Se recomandă să se facă acest tratament minimum două luni, contribuind semnificativ la întărirea imunității și la calmarea durerilor.