de Elena Şerban
Bolile aparatului digestiv sunt foarte frecvente, fiind cauzate în principal de alimentaţie, de digestia proastă şi de stres, la care se adaugă şi alţi factori mai mult sau mai puţin gravi. Muşeţelul, indicat copiilor
Colita este inflamaţia intestinului gros, această boală având o evoluţie îndelungată, cu perioade alternante de sănătate aparentă şi de agravări provocate de abateri de la regim, emoţii, stări de frig. Afecţiunea poate fi cauzată de o enterocolită acută neîngrijită, de constipaţie cronică netratată, de viermii intestinali sau de o digestie incompletă. În afară de medicamentele prescrise de medic puteţi apela şi la puterea de vindecare miraculoasă a plantelor. Astfel, adulţii afectaţi de aceste boli trebuie să se trateze cu ceaiuri de coada-şoricelului. Dacă sunt copii bolnavi e obligatoriu ca micuţii să bea ceaiuri de muşeţel (pe cât posibil neîndulcite sau îndulcite cu miere). Aceste plante prezintă proprietăţi antiinfecţioase, antiinflamatorii şi calmante asupra tubului digestiv.
„Cocteiluri” naturale pentru enterocolite
În colitele şi enterocolitele de fermentaţie se poate utiliza cu succes o infuzie preparată din: două linguriţe cu muşeţel, o linguriţă cu frunze de anghinare, o linguriţă cu mentă, o linguriţă cu fructe uscate de chimen. Amestecaţi aceste ingrediente şi apoi opăriţi o linguriţă din amestectul obţinut cu o cană cu apă. Înainte cu 30 de minute de mesele principale, bolnavii trebuie să bea câte o cană din acest ceai. Dacă infuzia este preparată pentru adulţi este nevoie de două linguriţe cu amestec la o cană cu apă opărită.
Rezultate bune se obţin şi dacă bolnavul bea un decoct realizat din rădăcină de cerenţel (Gei radix) amestecată cu muşeţel. Decoctul se prepară din două linguriţe cu amestec mărunţit la 300 ml de apă. Se fierbe până ce rămân 200 ml de apă şi se bea dimineaţa pe stomacul gol.
Diareea poate fi combătută cu un ceai preparat din următorul amestec (în părţi egale): scoarţă de stejar, răchitan - partea aeriană, frunze de nuc, frunze de mentă.