de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Din China în America de Sud și de la Imperiul Roman până azi, măceșele sunt considerate vindecătoare remarcabile pentru tot felul de afecțiuni, de la deranjamente digestive la crampe musculare.
Îndepărtează palpitațiile
Plantă-medicament, „pe lângă efectele diuretice, măceşului i s-au atribuit şi alte puteri terapeutice importante: menţine buna funcţionare a vaselor capilare şi normalizează circulaţia sângelui. Totodată, ceaiul combate anxietatea, greţurile, palpitaţiile, viermii intestinali şi creşte secreţia biliară, fapt care-l recomandă în afecţiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate în vitamina C, măceşele sunt un aliat de nădejde în creşterea imunităţii”, explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie. Pentru diverse afecțiuni, din măceșe se pot face pulbere (le deshidratați înainte), ceaiuri sau chiar vin.
Remediu pentru bronşită
Studii recente în rândul bolnavilor de artrită au dovedit efectul antiinflamator al pulberii de măceşe. Bolnavilor care li s-a administrat câte o linguriţă cu pulbere de măceşe pe zi li s-a îmbunătăţit simţitor starea de sănătate prin diminuarea durerilor şi prin ameliorarea mobilităţii articulaţiilor cu 25%. În acelaşi timp, datorită aceluiași efect antiinflamator, ceaiurile de măceşe, ca şi pulberea, sunt indicate în tratarea bronşitelor, astmului şi alergiilor. Ceaiul de măceșe se prepară astfel: două linguri cu măceşe proaspete sau o lingură cu măceşe uscate zdrobite se pun într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute; se strecoară şi se bea călduţ. Atenție! La prepararea ceaiurilor nu folosiţi vase din metal!
Atenuează senzaţia de greaţă
Măceșele au un efect care poate părea paradoxal: în timp ce, pe de o parte, infuzia este energizantă, pe de altă parte, este un bun calmant. Totul ține de cantitatea administrată. Este binecunoscut faptul că ceaiul de măceşe funcţionează cu bune rezultate în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase. De asemenea, sub formă de infuzie, măceşele atenuează senzaţia de greaţă, infecţiile urinare şi stările febrile. Totodată, antioxidanţii conţinuţi de măceşe joacă un rol protector pentru inimă şi pentru aparatul cardiovascular. În aceste cazuri, infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu fructe la o cană cu apă clocotită. Se infuzează timp de zece minute, apoi ceaiul se strecoară şi se bea.
Diuretice şi laxative
Preparate sub formă de decoct, consumat câte trei căni pe zi, măceşele sunt benefice în problemele de stomac: spasme, iritaţii, diaree, constipaţie, precum şi în diferite boli intestinale. De asemenea, datorită conținutului de acizi şi pectină, măceşele au efect diuretic şi laxativ. De aceea, specialiştii au dovedit că aceste fructe sunt aliate sigure în cazul în care vreţi să scăpaţi repede de povara câtorva kilograme. Mai mult, măceşele pot fi folosite în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare. De aceea, după o masă copioasă, o cană cu ceai de măceşe este binevenită. Două lingurițe cu fructe uscate, presate, se fierb în 500 ml apă timp de zece minute. După răcire, se strecoară și se bea decoctul pe parcursul zilei.
Ocupă primul loc în materie de antioxidanţi
Toate substanţele active din compoziţia măceşelor au capacitatea să prevină anumite forme de cancer. Teste de laborator au constatat că, dintr-un grup de 18 plante bogate în antioxidanţi, măceşele ocupă primul loc. De altfel, este demonstrat faptul că substanțele din măceșe au rol atât în stimularea, cât și în consolidarea sistemului imunitar, prin capacitatea de distrugere rapidă a bacteriilor. Dacă doriți să beneficiați de toate proprietățile acestei plante-minune, puteți face și un excelent lichior de măceșe astfel: 1 kg pulpă de măceșe se amestecă împreună cu 500 g miere și trei litri de alcool de secară (sau țuică de casă). Ingredientele se amestecă şi se lasă la macerat, la cald, timp de 21 de zile, într-un vas de ceramică sau de sticlă. La sfârșitul perioadei se filtrează şi se consumă câte 50 ml pe zi (în caz de anemie sau în perioade de convalescenţă). Este un excelent întăritor și revigorant al întregului organism.
Ceaiul călugăresc previne ateroscleroza
Se macină cu o râşniţă manuală un pumn cu măceşe uscate, după ce în prealabil li s-au îndepărtat cu mare grijă toate seminţele. Peste pulberea obţinută se toarnă 300 ml apă de izvor şi, după ce se amestecă bine, se lasă la macerat într-un vas de ceramică. După 24 de ore, se strecoară totul printr-un tifon dublu (nu prin strecurătoare!). Lichidul obţinut se păstrează într-un vas de sticlă, bine acoperit, iar pulpa care rămâne după filtrare se fierbe timp de cinci minute în 250 ml apă, după care se lasă să se răcească. Se amestecă apoi cele două fierturi, agitându-se până la omogenizarea perfectă. Produsul obţinut se consumă pe parcursul a 48 de ore, împărţindu-se totul în şase părţi egale. Acest tratament, administrat de două ori pe săptămână, timp de o lună întreagă, previne ateroscleroza, reglează ritmul cardiac şi energizează.