de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
În Grecia Antică, dafinul era preţuit pentru mireasma intensă şi delicată a frunzelor sale. A fost introdus în alimentaţie, mai întâi ca un fel de medicament adăugat la hrana zilnică, pentru a creşte puterea de digestie şi a evita intoxicaţiile. Astăzi este deopotrivă un prețios condiment și un agent terapeutic cu calități notabile.
Combate otrăvirea
Dafinul are un loc bine stabilit în lista condimentelor, grație conservelor de toamnă, în a căror păstrare şi aromatizare este de neînlocuit. Totodată, este o plantă cu calități medicinale și curative de excepție. În prima linie a acțiunii sale terapeutice sunt afecțiunile digestive. Vomitiv şi antitoxic de calibru, dafinul combate efectele excesului de alcool la nivelul stomacului, precum și intoxicaţiile, chiar otrăvirea, întrucât are efect laxativ. Se poate face un tratament timp de o lună cu câte trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, câte una dimineaţa, la prânz şi seara. Efectul de întărire a digestiei este remarcabil.
Vindecă infecțiile gingiilor
Împotriva unor afecțiuni cum sunt răguşeala persistentă sau chiar pierderea vocii, dafinul acționează prompt. Se poate administra infuzie preparată din 20-30 frunze de dafin opărite la o cană cu apă şi infuzate timp de 20 de minute. Se lasă la răcit, după care se fac gargară şi clătiri ale gurii cu acest preparat. Remarcabil este și efectul dafinului în cazuri de infecții ale gingiilor. Tratamentul este și mai eficient dacă se repetă gargara de trei ori pe zi. Nu în ultimul rând, dafinul are acțiune benefică în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, cum sunt gripa sau bronşita. Pentru combaterea acestora se poate apela la maceratul de dafin, realizat din patru frunze de plantă şi coaja de la o portocală puse într-un litru de apă. Se lasă la macerat patru ore, după care se filtrează. Se bea lichidul pe stomacul gol, în mai multe reprize, chiar în loc de apă. Acest preparat scade febra, elimină durerile de cap şi ajută organismul să se refacă rapid.
Deoarece în doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus în cantităţi mici în mâncare