Main menu

header

705 7 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Arbore impunător și cu multiple utilizări în viața omului, eucaliptul este prezent în sisteme medicinale tradiţionale din toată lumea, pentru proprietățile sale de excepție.

Aborigenii îl foloseau ca leac pentru dureri

Eucaliptul a fost şi este utilizat în medicina populară tradiţională a aborigenilor australieni, care îi spun malee. Potrivit specialiştilor de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland, aceştia îl foloseau sub formă de infuzie (ceai) din frunze, pentru vindecarea infecţiilor fungice şi a rănilor cutanate. Eucaliptul este prezent și în medicina tradițională chineză, și în cea ayurvedică indiană. În China este folosit pentru proprietatea sa de a atenua durerile, iar în India e utilizat pentru efectul său expectorant şi de calmare a iritaţiilor. Farmacopeea ayurvedică de astăzi îl recomandă pentru calmarea migrenelor. În afecțiunile aparatului digestiv se folosesc infuziile de eucalipt grație importantelor proprietăţi astringente ale plantei, precum şi pentru efectele vermifuge, de combatere a paraziților intestinali. Totodată, în diabet este indicat decoctul din 15 g frunze uscate de eucalipt la un litru de apă. Se consumă de-a lungul zilei. Frunzele proaspete pot fi folosite pentru ceaiuri şi gargară pentru calmarea gâtului inflamat.

Util în pleurezii

Frunzele eucaliptului sunt bogate în flavonoide liposolubile, taninuri, rezine, cumarine, ceară, piperitonă. Ca urmare, au efecte antiseptice, bactericide, antifungice, antivirale, antifebrile, expectorante, sudorifice, astringente, cicatrizante, emoliente. Date fiind aceste proprietăți, foarte multe medicamente folosesc eucaliptul în tratarea bolilor respiratorii - bronșite, tuse convulsivă, pleurezie, dar şi în gripă sau în răceli. Planta poate fi găsită în siropuri, în pastile, în uleiuri de masaj şi volatile. În bolile sistemului nervos, eucaliptul are efecte calmante asupra stărilor emoţionale intense şi creşte capacitatea de concentrare. De asemenea, înviorează organismul afectat de oboseală sau de astenie.

Uleiul de eucalipt este un produs de excepție. Încă din anii 1880, chirurgii îl foloseau ca antiseptic în operaţii, iar la sfârşitul secolului al XIX-lea era utilizat în spitalele din Anglia pentru curăţarea cateterelor. În SUA şi în Germania, uleiul de eucalipt este folosit, astăzi, pe scară largă în preparatele expectorante administrate împotriva tusei şi răcelilor, sub diferite forme, de la siropuri şi jeleuri până la inhalanţi. De asemenea, poate fi folosit pentru a trata cistita, prin folosirea a două-trei picături în cada de baie.

Previne gingivita

Extern, uleiul de eucalipt stimulează circulaţia sângelui la nivelul scalpului, are efect antifungic, îndepărtează mătreaţa şi ajută la rehidratarea scalpului. Uleiul oferă părului mai multă rezistenţă, elasticitate şi strălucire, prevenind căderea acestuia. Fiind bogat în cineol, un antiseptic care ucide bacteriile care pot cauza respiraţia urât mirosi- toare, uleiul de eucalipt este prezent în unele ape de gură antiseptice alături de alte uleiuri, de mare ajutor, totodată, în prevenirea plăcii bacteriene şi a gingivitei.

Pe piele, uleiul de eucalipt este utilizat pentru a trata artrita