Main menu

header

707 9 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Originar din estul Asiei, jambu a cucerit de-a lungul timpului întreaga lume, fiind un adevărat fruct-medicament, în deplinul înțeles al termenului.

Ajută la buna funcționare a digestiei

Jambu este consumat în multe părți ale lumii prin tradiție nu doar pentru gustul său plăcut și aroma florală, ci și pentru calitățile sale vindecătoare. Fruct asemănător cu un măr alungit, jambu a demonstrat, în cadrul unor studii recente, capaci- tatea de a preveni instalarea cancerului de prostată. Potrivit organicfacts.net, acest fruct este plin de vitamina C și de fibre, ceea ce îl recomandă în orice dietă, pentru întărirea sistemului imunitar și o bună funcționare a digestiei. De asemenea, jambu poate fi considerat un aliat în hipercolesterolemie, întrucât mai multe cercetări au pus în evidență faptul că după doar o săptămână de consum al acestui fruct, colesterolul persoanelor participante la teste a scăzut cu circa 20%.

Previne diabetul

Jambu este un fruct cu o redutabilă proprietate de a ține sub control diabetul, întrucât se comportă ca un agent de blocare a formării zahărului în sânge. Semințele în special conțin o substanță numită jambolină, care poate fi transformată în pulbere și consumată amestecată cu apă de trei ori pe zi, pentru scăderea nivelului zahărului în urină. De altfel, rezultatele cercetărilor de ultimă oră pe direcția efectului jambolinei asupra evoluției diabetului dau speranțe pentru elaborarea unor noi tratamente în lupta cu una dintre cele mai periculoase maladii ale lumii contemporane.

Întăritor al ficatului

Prin tradiție, jambu este creditat cu proprietatea de a fi un excelent tonic pentru creier. Prin conținutul de vitamine și minerale, fructul previne îmbătrânirea, degenerarea cognitivă, susține memoria și capacitatea de concentrare a vârstnicilor, apără vederea și funcționarea neuronilor. Se poate administra sub formă de infuzie din frunze, din o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă zece minute acoperit, se strecoară și se consumă. De asemenea, jambu este considerat un întăritor al ficatului, iar infuzia preparată din fructe are proprietăți diuretice. Și florile de jambu pot fi puse la macerat cu zahăr, pentru prepararea unui sirop cu care sunt tratați cei care suferă de accese de febră.

În Columbia, semințele de jambu sunt utilizate în medicina tradițională contra durerilor cronice

Bază pentru gemuri, jeleuri, sosuri

Jambu este utilizat în alimentație în nenumărate variante. Pe lângă consumul în stare crudă, fructul stă la baza unui mare număr de jeleuri, gemuri, prăjituri și plăcinte cu specific local. De asemenea, grație aromei deosebite, fructul este folosit și ca garnitură pentru carne friptă. Jambu este transformat și în sirop, folosit deopotrivă la sosuri sau ca băutură răcoritoare. În Jamaica, feliile de jambu se scufundă într-un sirop gros de zahăr și scorțișoară și sunt servite ca acadele în rulotele cu street-food. Totodată, extractul de fruct, distilat, generează o apă parfumată care poate rivaliza cu cea de trandafiri, iar uleiul extras din frunzele de jambu este utilizat în industria parfumurilor.