de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Intrată de ceva vreme în categoria superalimentelor, țelina poate fi inclusă în alimentația de fiecare zi de oricine, întrucât este un tezaur de elemente nutriționale prețioase și aduce beneficii nenumărate organismului.
Susține scăderea în greutate
Ţelina conţine în proporţie de 95% apă, fapt pentru care poate fi inclusă în alimentaţia de zi cu zi fără a pune în pericol silueta. În plus, datorită aportului mare de fibre, este alimentul ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Specialiştii susţin că ţelina este un carbohidrat bun, întrucât nu conţine zahăr alb sau alte chimicale. De asemenea, țelina intră în categoria alimentelor cu un conţinut caloric negativ, ceea ce înseamnă că atunci când o consumăm, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera. Totodată, țelina îmbunătățește peristaltismul intestinal și combate constipația, o altă problemă pe care trebuie s-o rezolve persoanele care urmăresc să scadă în greutate. Pentru a beneficia de efectele laxative ale ţelinei, se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, 1/2 litru de suc de ţelină, în trei-patru reprize. Ţelina are în compoziţia frunzelor sale aşa-numitele ftalide, substanţe care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, reglând astfel presiunea arterială. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism, care generează creşterea presiunii arteriale, prin constricţia vaselor sangvine. O altă proprietate a ţelinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sânge, cu până la 20%, potrivit studiilor clinice. Ca urmare, este indicat să se includă ţelină în dieta de zi cu zi, sub formă de salate, ca adaos la mâncăruri şi sub formă de suc, preparat din frunze de ţelină. Se beau câte 50 ml zilnic, în cure de 56 de zile, în fiecare dimineaţă.
Adjuvant în afecţiunile articulare
Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, ţelina, prin consumul constant, reduce simptomele afecţiunilor articulare. Pentru efecte maxime se recomandă o cură de cel puţin trei luni, timp în care se consumă ţelină proaspătă, asociată cu o dietă bazată în special pe legume şi fructe, gătită termic doar în proporţie de 30%. De altfel, potrivit specialiștilor, țelina reduce simptomele artritei și prin capacitatea semințelor sale de a spori volumul de urină eliminată şi de a combate afecțiunea prin efectele lor antiinflamatoare.
Ideal pentru cei care suferă de insomnii
În compoziţia ţelinei se găsesc substanţe care acţionează asupra sistemului nervos, calmându-l în stările de stres sau de anxietate. De pildă, mineralele organice alcaline din sucul de ţelină au efect calmant asupra sistemului nervos, ceea ce face din sucul acestei legume o băutură ideală pentru cei care suferă de insomnii. De asemenea, grație unor antioxidanți redutabili care se găsesc în țelină, sistemul imunitar al organismului este bine susținut în lupta cu radicalii liberi și cu mutațiile ADN. Acest aspect face din țelină un aliat de mare importanță în prevenirea cancerului. De altfel, această legumă vedetă a toamnei este renumită pentru compuşii săi care luptă împotriva cance- rului, având rol în oprirea dezvoltării celulelor tumorale. Acizii fenolici pe care îi conține blochează acţiunea prostaglandinelor care stimulează creşterea tumorilor, iar cumarinele contribuie la prevenirea formării radicalilor liberi din celulele afectate, arată literatura de specialitate.
Protejează în fața infecțiilor
Uleiurile volatile din ţelină au un efect puternic antibiotic, prevenind şi ajutând organismul să se apere în fata infecţiilor cu bacterii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, se recomandă consumul infuziei combinate de ţelină, preparată astfel: se pun trei linguriţe cu frunze uscate sau o mână cu frunze proaspete de ţelină la macerat în 500 ml apă, timp de opt ore, după care se strecoară. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe în alți 500 ml apă, timp de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată, din care se beau câte două-trei căni pe zi.
Neutralizează aciditatea din organism
Mineralele importante din sucul de țelină echilibrează în mod eficient pH-ul sângelui şi neutralizează aciditatea din organism. De asemenea, sucul de ţelină acţionează ca un tonic ideal pentru atleţi sau pentru cei care practică exerciții fizice în mod regulat, întrucât după antrenamente înlocuieşte electroliţii pierduţi şi rehidratează organismul. Nu în ultimul rând, potrivit studiilor clinice, țelina este faimoasă pentru capacitatea de a contribui la eliminarea lichidului din organism, detoxificând astfel corpul cu ajutorul potasiului şi sodiului, care reglează nivelul fluidelor.
Împiedică formarea pietrelor la rinichi
Poliacetilena din ţelină este un remediu uimitor pentru toate tipurile de inflamaţie, inclusiv cele caracteristice artritei reumatoide, osteoartritei, gutei, astmului şi bronşitei. Totodată, ţelina susţine activitatea normală a funcţiei renale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism, fapt ce previne formarea pietrelor la rinichi. După trei săptămâni de cură cu suc de țelină, se face o pauză de trei săptămâni, apoi tratamentul se poate relua.
Salată de vinete cu maioneză de ţelină
Ingrediente: 1 kg vinete, 1 ceapă medie, 1 rădăcină de ţelină medie, 250 ml ulei, 1 linguriţă cu muştar cu miere, 5 căței de usturoi, sare, felii de roşii.
Mod de preparare: se coc vinetele, se presară cu sare şi se lasă câteva minute să se răcească, apoi se curăţă sub jet de apă rece. Se pun la scurs într-o sită, timp în care se prepară maioneza. Se curăţă ţelina, se spală se taie cubuleţe şi se pune la fiert în apă cu puţină sare. Când se înmoaie se scurge şi se lasă la răcit, apoi se trece prin blender sau se pasează cu furculiţa. Adăugați muştarul, usturoiul curăţat şi zdrobit, puţină sare şi începeți să mixați, picurând ulei puţin câte puţin, până se obţine consistența dorită. Tocați ceapa solzişori, puneți vinetele scurse peste ea şi bateți cu tocătorul de vinete până se mărunţesc bine, apoi amestecați cu maioneza şi potriviți de sare. Se servește cu pâine prăjită şi felii de roşii deasupra.