Main menu

header

709 10 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cunoscut ca ajutor prețios în curele de slăbire, ceaiul matcha se dovedește și un aliat anticancer, arată studii de dată recentă.

„Taie” alimentarea celulelor tumorale

Matcha este un tip de ceai verde preferat în ultimul timp în cafenele sau în birourile de tip corporate. De o culoare vibrantă, pudra de matcha din care se prepară delicioasa băutură cu același nume este binecunoscută pentru beneficiile pentru sănătate, dar ar putea fi folosită și împotriva cancerului, notează „Daily Mail”. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Salford, Marea Britanie, au descoperit că acest ceai are capacitatea de a menține celulele canceroase în stare de letargie prin abilitatea de a le „tăia” alimentarea cu energie. Experții consideră aceste observații ca fiind „uimitoare”, întrucât s-a pus în evidență faptul că tumorile nu se mai pot alimenta și extinde în prezența extractului de matcha.

Extractul de ceai matcha suprimă metabolismul mitocondriilor, considerate a fi furnizorii de enegie ai cancerului. Potrivit specialistului Michael Lisanti, care a condus testele de laborator, ceaiul a trecut celulele canceroase „într-o stare latentă, din care, nealimentate cu energie, au devenit inactive și au sucombat”. Cercetătorii consideră că în viitor matcha ar putea fi utilizat în același fel în care este folosită în prezent rapamicina, un medicament anticancer. „Matcha este un produs natural cu mare potențial din perspectiva unei serii de tratamente. Urmările extractului acestui tip de ceai asupra celulelor cancerului mamar au fost uluitoare, aproape cu efect chirurgical în ceea ce privește anihilarea anumitor semnale de alimentare și de extindere”, explică Lisanti.

Se consumă integral frunzele plantei

Matcha este o formă specială de ceai verde și se deosebește major de ceaiul tradițional. Atunci când pregătiți ceai în felul clasic, componentele din frunze se infuzează în apă fierbinte, apoi frunzele sunt aruncate. La matcha, în schimb, se consumă frunzele integrale, care au fost fin mărunțite și transformate în praf. Se prepară astfel: aproximativ o linguriță cu pudră matcha se amestecă bine cu o ceșcuţă cu apă fierbinte și, cu o perie de bambus, se învârte lichidul până când devine o spumă savuroasă. Deoarece matcha este un ceai de înaltă calitate și, practic, sunt asimilate frunze întregi, se poate vorbi despre o sursă puternică de substanțe nutritive, mult mai benefice pentru sănătate decât cele prezente în ceaiul clasic.

Asigură protecție în fața bolilor de inimă

În plus față de abundența de vitamine și minerale, matcha este bogat în antioxidanți numiți polifenoli, care au fost asociați cu protecția împotriva bolilor de inimă, precum și cu o mai bună reglare a glicemiei, reducerea tensiunii arteriale și efecte antiîmbătrânire. Un alt polifenol din matcha, numit EGCG, a fost atestat prin studii riguroase că poate stimula metabolismul. Totodată, pregătirea ceaiului matcha este în centrul ceremoniilor de ceai japoneze și de foarte mult timp a fost legată de starea zen. Savurarea ceaiului matcha în liniște și în armonie cu natura poate reprezenta o relaxare perfectă, având urmări benefice și în ceea ce privește reducerea cortizolului (un hormon de stres), scăderea inflamației (declanșator al îmbătrânirii premature și al bolilor), reducerea consumului impulsiv, scăderea tensiunii arteriale.

Detoxifică organismul

Ceaiul matcha este plin de minerale, vitamine, aminoacizi şi antioxidanţi. Oamenii de ştiinţă au confirmat că un pahar cu ceai matcha este echivalentul a zece cești cu ceai verde ca valoare nutriţională şi conţinut de antioxidanţi. Drept urmare, acest ceai are o mulţime de efecte benefice asupra organismului: arde grăsimile, detoxifiază corpul în mod natural şi eficient, luptă cu virozele şi cu bacteriile, scade nivelul colesterolului şi face plinul de energie. Numeroși specialiști consideră că matcha este cel mai sănătos ceai care se poate consuma în prezent.

Induce relaxare fără somnolență

Matcha conține cofeină și contribuie la menținerea stării de veghe naturală, și nu prin stimuli agresivi pentru organism. Deoarece în matcha consumați frunze întregi, puteți obține de trei ori mai multă cofeină decât într-o ceșcuţă cu ceai negru. Potrivit experților și studiilor, în comparație cu cafeaua standard, matcha creează un „calm vigilent”, datorită prezenței în acest ceai a unei substanțe naturale numită l-theanină, care induce relaxare fără somnolență. În plus, gustul matcha este intens, deosebit, generând satisfacție pe termen lung. Ca urmare, această pulbere de ceai stă la loc de cinste în bucătăriile moderne, unde este încorporată în cocteiluri, limonade, cafele, lapte, frappé, deserturi etc.

„Cercetările noastre, deși se află în stadiu incipient, indică extractul de matcha ca pe o alternativă de stopare a extinderii celulelor canceroase“ (Martin Ledwick, Cancer Research UK)

Vedetele consumă frecvent băutura aromată

709 10 2Cultivatorii japonezi usucă mai întâi plantele acestui ceai, apoi le transformă într-un praf de un verde vibrant, prin frecarea frunzelor între două pietre. Mai departe, pudra trebuie amestecată cu atenţie cu apă fierbinte, cu o perie din bambus, până se omogenizează foarte bine. Apoi, ceaiul se savurează într-un „chawan”, vas special pentru matcha. Consumat în trecut doar de călugării budişti, ceaiul matcha a devenit popular în ultimii ani şi a dus la dezvoltarea unei întregi industrii. Printre vedetele care îl consumă cu religiozitate, afirmând că le conferă o stare de bine, se numără Brad Pitt, fosta sa soție Jennifer Aniston, Ashley Olsen, Madonna, Lady Gaga. De pildă, starul din „Troia”, care adoră pulberea de matcha, pregătește frecvent acest tip de ceai în bucătăria casei sale din Hollywood, unde locuiește încă din anii 1990. Pitt presară pulberea verde într-o ceașcă, apoi toarnă apă fiartă, amestecând cu o perie de bambus până când lichidul se transformă în spumă cu aromă intensă, pe care o consumă cu înghițituri mici.

Matcha latte cu lapte de cocos

709 10 3Ingrediente: 250 ml apă fierbinte, 250 ml lapte de cocos, 2 linguriţe cu matcha, 2 linguriţe cu îndulcitor natural (sirop de arţar, miere etc.). Pentru laptele de cocos: 30 g fulgi de cocos, 250 ml apă.

Mod de preparare: într-un castron mic se pun 30 g fulgi de cocos peste care se toarnă 250 ml apă. Se acoperă şi se ţine peste noapte, afară sau la frigider. A doua zi se pune în blender conţinutul castronului și se mixează câteva minute. Se strecoară şi se obţine laptele de cocos. Acesta nu ţine mai mult de o zi la frigider, deci trebuie consumat în ziua în care l-ați făcut. Se spală blenderul și se toarnă laptele de cocos, apa fierbinte, matcha şi siropul de arţar sau îndulcitorul ales. Se mixează totul foarte bine, până face puțină spumă, și băutura este gata. Se toarnă în ceşti şi se servește caldă.