Main menu

header

709 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Bamele provin din Etiopia, iar proprietăţile lor medicinale sunt binecunoscute încă din anul 1500. Populare în bucătăria egipteană, arabă şi indiană, aceste legume au numeroase beneficii pentru sănătate.

Conţin o cantitate semnificativă de acid folic

Deşi puţin cunoscute la noi, bamele, sărace în calorii, dar bogate în nutrienţi, au efecte benefice pentru organism, fiind o sursă excelentă de vitamine şi minerale esenţiale. Sunt recomandate tuturor, inclusiv femeilor gravide, dat fiind faptul că au în compoziţie o cantitate semnificativă de acid folic. De asemenea, bamele sunt bogate în caroten, complexul de vitamine B şi vitamina C, conţin mucilagii și implicit proprietăţi emoliente. Ca urmare, potrivit literaturii de specialitate, sunt de ajutor în afecţiuni respiratorii - laringite, traheite, bronşite, tuse. De exemplu, pentru a trata febra asociată cu acest tip de afecțiuni cu ajutorul bamelor, puteți prepara un ceai cu semințe uscate de bame - o linguriță la o cană cu apă - sau să fierbeți semințe de bame sub formă de pudră. Această formulă poate fi utilizată cu mult succes și în accesele febrile ale copiilor.

Curăţă colonul

Bamele pot combate constipaţia, ulcerul gastric și curăţă foarte bine colonul. Datorită compusului lor mucilaginos, aceste legume hidratează şi, în plus, oferă suport pentru tratarea ulcerului gastric şi neutralizarea acizilor, deoarece sunt foarte alcaline. De asemenea, calmează simptomele colonului iritabil. De altfel, sucul bamelor este recunoscut ca având compuși antiadezivi, care elimină bacteriile nocive din intestine, astfel fiind împiedicată inclusiv Helicobacter pylori să genereze ulcerul gastric, notează curejoy.com. În paralel, bamele mențin sațietatea și au un număr foarte redus de calorii, fiind recomandate în curele de slăbire.

Ţin diabetul sub control

709 6 2Experții susţin că s-a constatat, în urma unor teste, că fibrele superioare regăsite în bame ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal, ceea ce face din aceste legume aliați redutabili în menținerea sub control a diabetului. Pe de altă parte, mucilagiul din bame diminuează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele, prin filtrarea ficatului. O altă calitate a bamelor este aceea de a avea capacitatea combaterii cu succes a oboselii inexplicabile și a uneia dintre urmările acesteia, depresia. Potrivit specialiștilor, aceste legume conțin polifenoli și flavonoide, cu proprietăți antioxidante, facilitând acumularea de glicogen, substanță responsabilă pentru energia de fiecare zi - cu cât există mai multă, cu atât oboseala este mai puțin probabilă.

Stabilizează colesterolul

Administrate sub formă de pudră, bamele au proprietatea de a absorbi colesterolul, inhibând producerea de grăsime la nivelul organismului. Una dintre implicațiile majore ale consumului de bame este, dat fiind acest aspect, prevenirea depunerilor arteriale și implicit a afecțiunilor inimii. Aceste beneficii se datorează faptului că bamele reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv potasiu, care este un mineral esențial sănătății umane. Acesta este necesar pentru a menține un echilibru adecvat al lichidului în organism, deoarece echilibrează sodiul. În plus, potasiul ajută la relaxarea vaselor de sânge și a arterelor, ceea ce reduce, prin urmare, tensiunea arterială și presiunea asupra sistemului cardiovascular. Conform studiilor de specialitate, riscul unui infarct sau al unui accident vascular în rândul celor care consumă aceste miraculoase legume este foarte redus. În același timp, mai multe cercetări au demonstrat faptul că bamele previn cataracta, datorită conţinutului de vitamina A, care în plus e esențială pentru un sistem imunitar puternic.

Opresc sângerările provocate de răni

Prin conținutul semnificativ de vitamine, minerale și acizi grași esențiali, bamele combat stresul oxidativ și, pe cale de consecință, contribuie major la amânarea instalării afecțiunilor neurodegenerative, cum sunt demența sau Alzheimer. Totodată, în urma unor riguroase cercetări de laborator, a fost pus în evidență faptul că aceste legume au proprietatea de a „comanda” celulelor cancerului de sân să se autodistrugă. Tratamentele experimentale cu extracte din bame au dus la inhibarea cu 63% a proliferării acestui tip de tumori, în cadrul unor teste. De asemenea, specialiştii americani consideră că o dietă cu bame poate preveni și cancerul de colon. Nu în ultimul rând, bamele sunt cunoscute pentru întărirea oaselor și dinților, întrucât conțin vitamina K. Astfel, sunt prevenite osteoporoza, fracturile, precum și sângerările excesive cauzate de răniri.

Stau la baza unui excelent balsam

Datorită conţinutului de vitamina C, bamele au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator. Acest aspect face din bame aliați împotriva astmului, precum și a altor afecțiuni care au la bază inflamațiile, cum sunt cele renale. Este binecunoscut faptul că un consum regulat de bame contribuie la menținerea rinichilor într-o stare optimă de funcționare. De altfel, date fiind proprietățile lor, bamele pot fi introduse în alimentaţia copiilor după vârsta de 9 luni. Alte cercetări au evidențiat și faptul că aceste legume consumate în timpul sarcinii pot contribui la prevenirea defectelor congenitale la făt, cum ar fi spina bifida. Printre consecințele benefice la nivel extern ale bamelor se numără capacitatea de a hrăni pielea și de a combate pigmentările inestetice ale acesteia, stimularea regenerării pielii și prevenirea îmbătrânirii din cauza acțiunii radicalilor liberi. De asemenea, prin promovarea vindecării mai rapide, bamele contribuie la reducerea aspectului cicatricelor și a acneei și la eliminarea ridurilor. În ceea ce privește sănătatea părului, bamele sunt creditate cu proprietatea de a sta la baza unui excelent balsam natural, preparat prin simpla fierbere în apă a acestor legume de excepție.

Pentru a obține apa de bame, cocteil de vitamine și minerale, lăsați aceste legume în apă peste noapte, apoi strecurați și beți lichidul pe parcursul unei zile

Preparare rapidă şi uşoară

Bamele se înmoaie repede, nu necesită preparare de lungă durată, iar textura este foarte agreată și de copii. Capsulele pot fi tăiate rondele sau alte forme şi adăugate spre sfârşit în supe, ciorbe, tocănițe. Pot fi preparate la aburi (întregi sau secţionate transversal), adăugate la murături, coapte în cuptor sau folosite pentru îngroşarea sosurilor (patru bame/litru de lichid). O tocăniţă rapidă și tartinabilă după răcire se prepară astfel: se înmoaie ceapă în apă, se adaugă rondele de bame şi cubuleţe de roşii decojite, se aşază pe foc potrivit timp de cinci-zece minute, apoi se sărează după gust şi se presară verdeţurile preferate. La final, după ce se stinge focul, se toarnă puţin ulei de măsline şi usturoi pisat.