Main menu

header

710 9 2de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Plantă cunoscută pentru efectele sale laxativ-purgative, crușinul are și alte proprietăți incredibile, cunoscute mai puțin: este un excelent antiinflamator, antiviral, antibacterian și antitumoral.

Înlătură psoriazisul

Eliminarea neregulată a materiilor fecale duce la constipaţie şi la atonia intestinelor, de aceea o curăţare mai accentuată a acestora se face prin laxaţie şi purgaţie. În urma acestor două procedee se înlătură constipaţia şi se reface tonusul intestinelor. Cel mai bun remediu rămâne, fără îndoială, crușinul, din care se consumă o cană cu decoct pe zi. Utilă în constipație este și tinctura de crușin, din care se administrează 50 de picături sau vinul de crușin, 30 ml seara, la culcare. Tot crușinul este cel care curăță foarte bine pielea, înlăturând acneea, eczemele alergice, infecțiile și chiar și psoriazisul. În acest sens, se combină decoctul de crușin cu maceratul din trei-frați-pătați. Efectele se văd imediat, toxinele fiind rapid eliminate. În cazul viermilor intestinali, după medicația antihelmintică, se va administra decoctul din crușin, preparat astfel: o lingură cu vârf de plantă se adaugă la o cană cu apă clocotită, se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasă acoperită încă un sfert de oră. Ulterior, se strecoară și se consumă pe stomacul gol, o cană seara, în doză unică.

Calmează durerile de încheieturi

Vremea rece și umedă vă intensifică durerile de încheieturi? Puteți diminua disconfortul produs de frig cu ajutorul crușinului. În acest sens, se prepară un decoct de crușin din două lingurițe cu coajă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat două ore, apoi amestecul se fierbe la foc mic 20 de minute, având grijă să fie completată apa atunci când se evaporă. Se consumă o cană înainte de culcare. Pentru un gust mai bun, se adaugă o linguriță cu miere. Atenție! Tratamentul cu această plantă se efectuează în cure de 14 zile, cu pauze de minimum zece zile între acestea. Nu se asociază cu alte medicamente orale (cu excepţia antihelminticelor), deoarece împiedică absorbţia acestora, accelerând tranzitul intestinal. Planta nu se va folosi de persoanele cu abdomen acut chirurgical, obstrucţie intestinală, afecţiuni inflamatorii ale intestinului, boala Crohn, colită ulceroasă, apendicită, hemoroizi, sarcină, alăptare și copiii sub 14 ani. Ceaiul obținut din coajă de crușin, anghinare și păpădie în cantități egale este bun în tratamentul afecțiunilor ficatului și este un remediu extrem de util pentru persoanele supraponderale sau obeze. Nu în ultimul rând, băile cu decoct de scoarță de crușin au un rol foarte bun în tratarea hemoroizilor.

Consumat singur, crușinul poate produce dependență intestinală și chiar iritație intestinală

Nu consumaţi planta în stare proaspătă!

Atenție! Doar specialistul este cel care stabilește dozajul în cazul preparatelor pe bază de crușin, întrucât în doze mari, planta declanşează diaree și poate afecta rinichii. Folosit în stare proaspătă, crușinul provoacă de cele mai multe ori greață și vărsături.