Main menu

header

711 10 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Este sezonul în care apar cele mai frecvente cazuri de răceală şi de gripă, cu tot alaiul lor de neplăceri. Înainte de a trece la bombardarea organismului cu medicamente, este indicat apelul la soluţiile naturiste, uneori la fel de eficiente, mult mai sănătoase şi de multe ori aflate la îndemână, în propria cămară.

Echinacea întăreşte sistemul imunitar

Există câteva ierburi miraculoase din perspectiva utilizării ca remedii naturiste împotriva răcelii şi chiar a gripei, cu efecte ca uşurarea simptomelor, grăbirea vindecării şi, nu în ultimul rând, absenţa oricăror efecte secundare. Printre cele mai performante este echinacea. S-a demonstrat că este folosită de la indienii americani încoace, fiind considerată un remediu aproape universal, de la infecţii la muşcături de şarpe. În cazul răcelii, este remarcabilă pentru proprietăţile de întărire a sistemului imunitar, cu acţiune directă asupra enzimei care atacă organismul, notează naturalnews.com. Studii îndelungate au certificat, de asemenea, că echinacea este capabilă să distrugă virusuri, în special atunci când este folosită sub formă de extract.

Ghimbirul contribuie la recuperarea energiei după boală

De secole, ghimbirul proaspăt face minuni în combaterea răcelii şi a gripei, de pe poziţia de antiinflamator de calibru. Mai mult, s-a demonstrat că este foarte eficient în ameliorarea simptomelor digestive asociate deseori cu tratamentele administrate în caz de gripă, precum şi pentru calmarea durerilor de cap care însoţesc de regulă guturaiurile, chiar şi cele uşoare. Prin producerea de căldură naturală, rădăcina de ghimbir contribuie la eliberarea organismului de agenţi patogeni şi întăreşte imunitatea persoanelor care, chiar dacă reuşesc să transpire, nu scapă de simptome. Combinat cu scorţişoară, ghimbirul administrat sub formă de ceai ajută masiv la recuperarea energiei organismului după răceală, iar ca supliment alimentar, la anihilarea virusului gripei.

Usturoiul, leacul din cămară

De multă vreme, lumea s-a obişnuit să considere usturoiul un antibiotic natural, un panaceu pentru tot felul de afecţiuni. Este de interes şi pentru zilele în care gripa pune stăpânire pe organism, datorită calităţilor sale foarte preţioase. Este un excelent antifungic, antibacterian şi antiviral natural. „Usturoiul conţine compuşi ca alion şi alicin, care au efecte antivirale directe. Dacă veniţi în contact cu virusurile gripale, usturoiul le poate distruge înainte ca acestea să se transforme în gripă la nivelul întregului organism”, explică medicul Bryan Rade, din Halifax. Pentru a beneficia de aceste calităţi, este indicat ca usturoiul să fie administrat crud; mestecat la intervale de câteva ore, chiar tăiat în bucăţi şi înghiţit ca pilulele dacă gustul este greu de suportat.

Socul şi transpiraţia tămăduitoare

Studii recente au relevat faptul că fructele de soc reduc febra, purifică sângele şi ajută la detoxifierea ţesuturilor. Folosite de sute de ani în medicina naturistă, considerate de botanistul John Evelyn remediu împotriva tuturor afecţiunilor încă din secolul al XVII-lea, fructele de soc conţin acid viburnic, un compus care facilitează transpiraţia atât de necesară în eliminarea agenţilor patogeni cu care gripa şi răceala atacă organismul. Extractul de soc s-a dovedit, la rându-i, o armă eficientă în blocarea replicării virusurilor în interiorul corpului. La primele semne de răceală, un ceai concentrat şi fierbinte din tinctură de soc va genera o transpiraţie nocturnă cu rol vindecător, prin faptul că nenumărate toxine vor fi eliminate în timpul somnului.

Scorţişoara, antiviralul cu gust minunat

Scorţişoara este considerată în general un supercondiment, iar în cazul răcelii este un antiviral şi un antibiotic de primă mână. „Scorţişoara este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. O linguriţă cu miere şi un sfert de linguriţă cu scorţişoară pot pune la pământ gripa într-o zi sau două”, arată healthimpactnews.com. Ce proprietăţi fac din acest condiment o armă atât de eficientă în lupta cu guturaiul? În primul rând, ajută stomacul să facă faţă cu brio medicamentelor cu care combateţi gripa, fiind în paralel un antifungic şi un antiviral de top. Luată la cele dintâi simptome, poate opri cu succes înmulţirea şi răspândirea virusului, având în acelaşi timp şi capacitatea de a ajuta la „ruperea” tusei şi, implicit, la eliminarea substanţelor dăunătoare.

Ardeiul iute „arde” microbii gâtului

711 10 2De multe ori, înainte ca răceala să se instaleze, există acea senzaţie de sticlă spartă în gât. Oricât ar părea de puţin probabil să fie combătută cu un aliment aparent „agresiv”, specialiştii recomandă ardeiul iute pentru capacitatea de a elimina congestiile şi inflamaţiile de orice fel. Nu întâmplător, ardeiul iute cayenne a început să fie luat în calcul ca o legumă cu capacitatea de a proteja împotriva unora dintre cele mai teribile boli ale contemporaneităţii. La categoria gripă, amestecul de pulbere de ardei iute cu suc de portocale trimite în organism un cocteil antiinflamator care se poate dovedi letal pentru virusuri. Dacă se iau în calcul şi calităţile de puternic antioxidant şi de sursă de vitamina C, ardeiul iute poate fi considerat un adevărat vindecător.

„Dacă sunteţi în căutarea unor mijloace sigure şi rapide de a combate gripa şi răceala, apelaţi la remedii naturiste de top, cu rezultate dovedite ştiinţific” (universityhealth news.com)

Ceaiul de cimbru alungă infecţiile

Lămâia, mierea şi menta sunt de multă vreme componente foarte importante ale arsenalului cu care se poate lupta cu răceala şi cu gripa. De asemenea, redutabili aliaţi sunt oregano şi uleiul de oregano, un antibiotic natural foarte folositor. Cimbrul poate fi utilizat cu succes, chiar dacă gustul ceaiului de cimbru nu este dintre cele mai plăcute. Pe de altă parte însă, combate infecţiile foarte eficient, astfel încât poate fi luat în calcul pentru curăţarea organismului şi pentru creşterea imunităţii. În ceea ce priveşte uleiul de nucă de cocos şi ceapa, primul atacă virusurile, făcându-le mai slabe în faţa reacţiei organismului, iar ceapa este un antiinflamator cunoscut şi utilizat din cele mai vechi timpuri.