Main menu

header

711 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Pătlagina este una dintre cele mai puternice plante medicinale, fiind folosită de sute de ani ca un redutabil medicament natural.

Redutabilă contra astmului și rinitelor

Asociată în general cu vindecarea problemelor respiratorii, pătlagina are mult mai multe virtuți terapeutice, la fel de redutabile. Frunza plantei este bogată în substanţe antibiotice, enzime, mucilagii şi vitamine, fiind recomandată nu doar pentru eli- berarea căilor respiratorii, ci și în general în reducerea inflamaţiilor şi regenerarea ce- lulelor pielii. Pătlagina are, totodată, efecte antimicrobiene, laxative, antidiareice, antihipertensive şi hemostatice. Pe segmentul ameliorării afecțiunilor respiratorii, care i-a conferit un renume consolidat, planta este un expectorant impresionant, datorită cantităţilor mari de siliciu. Tratează eficient tusea, fiind ideală în bronşită sau în răceli. Se beau câte trei căni cu ceai de pătlagină zilnic, preparat din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Pentru faringite şi laringinte se poate face gargară cu infuzie, preparată din patru linguriţe cu pătlagină la o cană cu apă. În caz de tuberculoză, este de ajutor tratamentul rezultat din fierberea frunzelor de plantă în lapte dulce, preparat din care se beau câte trei căni pe zi. De asemenea, siropul de pătlagină, care se poate procura din farmacii sau din magazinele cu profil naturist, este de folos contra tusei productive sau a afecțiunilor respiratorii de origine alergică (astm, rinite, sinuzite).

Calmează reacțiile la antibiotice

Potrivit literaturii de specialitate, pătlagina este un adjuvant de top în numeroase afecțiuni gastrointestinale. Pentru diaree sau colită, se bea o infuzie de pătlagină, preparată din trei linguri cu plantă la o cană cu apă clocotită. Împotriva arsurilor stomacale şi a ulcerului duodenal se poate administra pulbere de pătlagină, câte patru linguriţe pe zi, pe stomacul gol. Infuzia de pătlagină, preparată din zece frunze uscate la o cană cu apă clocotită, este un remediu excelent contra dezechilibrelor stomacale, cum sunt diareea sau constipația. De asemenea, planta este de mare folos în cazuri de reacții la antibiotice, de alergii alimentare sau contra efectelor consumului de organisme modificate genetic. De asemenea, planta păstrează intestinele sănătoase. Seminţele de pătlagină sunt benefice în menţinerea unui tract digestiv curat. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Utrecht, Olanda, seminţele plantei ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil cu până la 90%, după o cură de trei luni. În plus, s-a observat că mucilagiul generat de seminţele de pătlagină, a căror administrare presupunea înmuierea acestora în puţină apă, timp de aproximativ două-trei ore înainte de administrare - câte cinci grame dimineaţa şi după-amiaza - a generat un strat protector la nivel intestinal, pe întreaga durată a curei.

Elimină acidul uric

Ceaiul de pătlagină este un bun detoxifiant al organismului, în special pentru curăţarea sângelui. Ajută la eliminarea clorurilor, a ureei şi a acidului uric. Astfel, bolile de rinichi se pot ameliora cu un tratament zilnic cu opt grame de semințe de pătlagină. Pentru că mucilagiul plantei poate calma mucoasele inflamate, și siropul de plantă, extras natural, este de folos în probleme ale căilor urinare. Administrarea acestei plante miraculoase, în special sub formă de infuzie, poate preveni formarea calculilor urinari. Infuzia se prepară din zece grame de frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită. Se lasă timp de zece minute, apoi se poate consuma. De asemenea, potrivit specialiștilor, ceaiul de pătlagină scade tensiunea şi colesterolul din sânge, având şi efecte hemostatice, de fluidificare a sângelui şi combaterea coagulării. Persoanele hipertensive pot lua pulbere de pătlagină, câte patru linguriţe pe zi, pe stomacul gol, înainte de mese. De altfel, planta este un remediu bun și pentru prevenirea aterosclerozei.

Vindecă stomatitele și aftele

Pătlagina se dovedește extrem de utilă și într-un mare număr de afecțiuni externe. Raza sa de acțiune vindecătoare este atât de extinsă, încât pe bună dreptate planta este considerată un vindecător de top. Sub formă de tinctură - o linguriţă, diluată în apă, sub formă de spălaturi bucale - acționează împotriva stomatitelor, a aftelor şi contra durerilor de dinţi. Tinctura se obține astfel: se umple un borcan cu frunze tinere de pătlagină, fără a le îndesa. Se toarnă peste ele alcool (ţuică de casă sau vodcă), atât cât să le acopere. Se închide bine vasul şi se lasă la macerat 15 zile, timp în care se agită de câteva ori pe zi, apoi se strecoară prin tifon. Tinctura se păstrează la rece şi la întuneric, în sticle mici, închise la culoare. De asemenea, planta acționează, sub formă de comprese cu infuzie din patru linguriţe cu pătlagină la o cană cu apă, în cazuri de conjunctivită şi de iritaţii ale ochilor, pentru vindecarea rapidă a rănilor, furunculelor sau a problemelor cauzate de zona zoster. Frunzele de pătlagină uscate se pot pune direct pe răni, zdrobite iniţial, pentru tratarea înţepăturilor de insecte, iar împotriva umflăturilor se recomandă frunzele de plantă opărite.

Eficientă în ulcerul varicos

Semnele tenului acneic au un inamic remarcabil în pătlagină. Se fac spălături locale cu infuzie de pătlagină, preparată din șase linguriţe cu plantă la o cană cu apă fierbinte. Iar pentru ameliorarea ulcerului varicos se poate recurge la băi cu ceai de pătlagină, preparat din 100 g frunze uscate la trei litri de apă, infuzat pentru 30 de minute. Ceaiul strecurat se adaugă în apa din cadă. Baia durează 20 de minute. Acest tratament dă rezultate foarte bune și în durerile articulare şi reumatice. Totodată, peste bășicile care se formează din cauza încălțămintei incomode se pot aplica frunze proaspete de pătlagină, fixate cu leucoplast. Aceleași renumite frunze sunt recomandate şi în cazul trombozei, fiind folosite tradițional în medicina chineză, pentru oprirea hemoragiilor.

Pentru vindecarea și cicatrizarea rănilor purulente se folosește un decoct din 100 g frunze uscate și mărunțite de pătlagină lăsate la fiert 15 minute în trei litri de apă, apoi acoperite 30 de minute. Se fac băi locale cu lichidul strecurat și răcit

Unguentul, de ajutor în hemoroizi

711 8 2Unguentul din pătlagină se foloseşte în tratarea hemoroizilor. Aveți nevoie de 100 g untură de porc nesărată și 50 g frunze proaspete de pătlagină. Frunzele se spală bine, se lasă să se usuce într-un prosop curat, apoi se toacă mărunt. Grăsimea se pune la topit, apoi se adaugă frunzele. Se amestecă încet, cu o lingură din lemn, la foc mic, aproximativ cinci minute, după care se ia vasul de pe foc. Se ţine la răcit până a doua zi dimineaţă, pentru ca planta să îşi lase proprietăţile în untură. A doua zi se încălzeşte uşor, doar atât cât să curgă, apoi se strecoară prin tifon şi se păstrează în borcănaşe din sticlă de culoare închisă, într-un loc răcoros. Se aplică în strat subţire pe locul afectat, de trei-patru ori pe zi, după curățarea zonei cu probleme.