Main menu

header

712 10 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore au realizat o bacterie care acţionează asupra celulelor cancerului colorectal, transformând o substanţă din anumite vegetale, cum este broccoli, de pildă, într-un adevărat agent antitumoral.

S-a micşorat numărul tumorilor cu 75%

În cadrul unor teste derulate pe animale de laborator s-a constatat că metoda descoperită de experţii din Singapore a redus numărul tumorilor cu 75% şi le-a diminuat pe cele rămase cu o treime, notează sciencedaily.com. Rezultatele studiului sugerează că o combinaţie între probiotice specifice şi o dietă bogată în crucifere poate să prevină şi instalarea cancerului colorectal, şi recurenţa acestuia. Sunt aspecte foarte importante date fiind statisticile: cancerul colorectal este foarte răspândit şi, chiar dacă şansele de supravieţuire în stadii incipiente sunt destul de bune la cinci ani după tratament, în etapele mai avansate, aceste şanse scad dramatic, crescând considerabil şi riscul reapariţiei bolii.

Singurele nimicite sunt celulele bolnave

Realizarea notabilă a cercetătorilor din Singapore este transformarea unui banal cocteil de bacterii şi vegetale într-un sistem care lichidează celulele acestui tip de cancer. La baza noii „arme” se află una dintre bacteriile care se găsesc în mod obişnuit în intestin, E.coli nissle. Folosind ingineria genetică, experţii au transformat această bacterie inofensivă într-un probiotic care transformă o substanţă din crucifere în agent anticancer. Celulele normale nu pot face această „conversie”, dar nici nu sunt afectate de substanţa rezultată, astfel încât se poate afirma că singurele eliminate prin acest sistem sunt celulele tumorii. Foarte încurajator s-a dovedit şi aspectul că, după administrarea acestui amestec, au fost lichidate peste 95% dintre celulele canceroase.

„Un aspect extraordinar al strategiei noastre este că se foloseşte de stilul de viaţă obişnuit, având potenţialul de a transforma orice dietă într-o terapie“ (profesor Matthew Chang, Universitatea Naţională Singapore)