Main menu

header

713 10 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Plantă medicinală cu numeroase proprietăți, norocelul este folosit prin tradiție împotriva unui mare număr de afecțiuni, în special externe, și continuă să-și demonstreze virtuțile terapeutice în cadrul cercetărilor moderne.

Leac natural împotriva hemoroizilor

Cândva, seva frunzelor de norocel era folosită pentru creșterea părului, care devenea frumos, bogat și strălucitor cu ajutorul decoctului de plantă. În timp, odată relevată compoziția chimică a acestei comori medicinale, norocelul a devenit un adjuvant excelent pentru tratamentele împotriva unor afecțiuni foarte prezente în viața omului modern. De pildă, planta este redutabilă pe direcția combaterii naturale și eficiente a neplăcerilor cauzate de hemoroizi. O formulă cu rezultate dovedite este un decoct din 200 g plantă mărunțită, care se pune în cinci litri de apă. Se fierbe apoi timp de cinci minute, după care se strecoară în cada de baie, unde se va sta timp de 30 de minute. Se poate face această baie terapeutică zilnic.

Vindecă bătăturile

Compoziția chimică a norocelului este remarcabilă. Planta conține mai mulți acizi grași, numeroase vitamine (A, B1, B2, B3, B5, E), ulei volatil, alcaloizi, substanțe minerale, mucilagii, rezine etc. Aceste proprietăți fac norocelul redutabil ca antiinflamator, astringent, cicatrizant, hemostatic, antimicrobian și vitaminizant. Împotriva parezei nervilor periferici se poate utiliza sub formă de comprese cu lichidul rezultat din fierberea timp de cinci minute a 100 g norocel într-un litru de apă. Această formulă este de folos și în caz de răni, de arsuri, de alopecie sau de dureri articulare. De asemenea, împotriva bătăturilor, o soluție naturală și cu efect rapid este cea preparată din 50 g frunze de norocel puse în 100 ml oțet. Lichidul se menține pe locul afectat timp de trei zile, apoi se aplică zilnic, până la vindecarea totală.

Pont! Infuzia din pulbere de rădăcină de norocel inhibă creșterea tumorilor.