Main menu

header

713 10 2de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Considerată o cereală excepțională încă de pe vremea incașilor, quinoa este prezentă în dieta oricărei persoane care dorește să-și păstreze o bună stare de sănătate și să prevină apariția unor boli grave.

Tezaur de nutrienţi

Quinoa este o cereală bogată în proteine şi aminoacizi, fier, calciu, potasiu, cupru. Acest tezaur de nutrienți - toţi aminoacizii esenţiali, în mod special lizina, care este necesară organismului pentru creşterea şi repararea ţesuturilor - face din quinoa un aliment-medicament. De pildă, prin aportul de mangan, care acţionează ca antioxidant în organism, quinoa contribuie la eliminarea celulelor canceroase. De asemenea, ca sursă de magneziu, cereala ajută la tratarea migrenelor cronice, relaxează vasele sangvine și scade riscul de hipertensiune arterială.

Folosită în dieta celor care suferă de boala celiacă

Prezența potasiului şi a magneziului în quinoa previne înfundarea arterelor și implicit atacurile cerebrale sau de cord. În paralel, cereala contribuie la sănătatea întregului sistem cardiovascular, prin conţinutul scăzut de grăsimi saturate şi colesterol. Totodată, ca sursă de calciu, quinoa este importantă pentru creşterea dinţilor, întărirea oaselor şi menținerea sănătății pielii. Versatilă și complexă, această cereală este sigură inclusiv în dieta celor care suferă de boala celiacă, întrucât nu conţine gluten.

Evită formarea calculilor biliari

Quinoa este o sursă excelentă de fibre benefice pentru organism, care ajută la tonifierea colonului și la eliminarea toxinelor din organism. În plus, quinoa, adevărat aliment-minune, aduce corpului carbohidrații necesari unui nivel optim de energie, iar fibrele insolubile pe care le conține ajută la evitarea formării calculilor biliari. Totodată, quinoa include în compoziţia sa flavonoide, substanțe care au dovedit o varietate de efecte benefice asupra sănătăţii. Două flavonoide care au fost studiate în mod deosebit sunt quercetina şi kaempferolul, prezente în cantităţi mari în quinoa.

Experimente recente au demonstrat faptul că adăugarea de quinoa la o dietă bogată în fructoză poate inhiba aproape complet efectele negative ale acesteia

Clătite cu quinoa

Ingrediente: 1 şi 1/2 cană cu apă, 3/4 cană cu quinoa, 2 căţei de usturoi, tocaţi, 1/4 linguriţă cu sare, 2 albuşuri mari, 1/2 cană cu parmezan proaspăt ras, 1/2 linguriţă cu busuioc uscat, 1/4 linguriţă cu piper proaspăt măcinat, 4 linguriţe cu ulei de măsline extravirgin, 6 frunze de spanac baby.

Mod de preparare: se încălzeşte apa într-o cratiţă, până la fierbere. Adăugaţi quinoa, usturoiul şi sarea. Lăsați compoziţia la fiert şi acoperiți parţial, timp de zece minute. Dați capacul la o parte şi mențineți amestecul la gătit în continuare pentru două minute, până la reducerea totală a lichidului. Transferați tot amestecul într-un castron mare. Preîncălziți cuptorul la 350 de grade Celsius. Amestecați albuşurile, parmezanul, busuiocul şi piperul în compoziția cu quinoa. Într-o tigaie, încingeți două linguri cu ulei pe foc mediu. Modelați amestecul în mici forme de clătite şi gătiți-le în tigaie până când devin uşor aurii pe ambele părţi. Puneți clătitele obţinute pe o tavă şi coaceți-le timp de cinci minute. Se servesc pe un pat de spanac.