Main menu

header

713 7 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Cunoscută în popor și sub denumirea de lumânarea-domnului, decel galben, coada-lupului, coada-mielului, corcobăţică sau cucuruz galben, lumânărica rămâne în acest moment cel mai bun remediu împotriva durerilor de piept şi a afecţiunilor plămânilor.

Recomandat în infecțiile renale

Potrivit fitoterapeuților, lumânărica este un adevărat elixir pentru bolile aparatului respirator, întrucât ameliorează în ritm rapid răgușeala, datorită substanțelor sale emoliente, și este unul dintre cele mai cunoscute adjuvante pentru cei care suferă de tuse, bronșite, infecții renale, ulcer gastric sau enterită. În aceste cazuri, se recomandă infuzie de plantă, obținută dintr-o lingură cu lumânărică la o cană cu apă rece. Amestecul se lasă acoperit de dimineața până seara, apoi se strecoară și se adaugă un vârf de cuțit cu bicarbonat, pentru a fi evitate iritațiile gastrice. Remediul se administrează fracționat, două sau trei linguri, înainte de fiecare masă. Pentru efect maxim, poțiunea se păstrează doar la frigider. La rândul său, ceaiul de lumânărică este excepțional în cazul crizelor de astm bronșic, întrucât le rărește frecvența și contribuie, totodată, și la calmarea tusei convulsive și ameliorarea bronșitei. Modul de preparare este următorul: două lingurițe cu plantă uscată se pun la fiert în 300 ml apă, iar după ce amestecul a dat în clocot, se lasă la infuzat timp de un sfert de oră. Ulterior, se strecoară și se consumă îndulcit cu miere. Se administrează două căni pe zi, pe stomacul gol, dimineața și seara, înainte de culcare. Preparatul este foarte bun și împotriva cuperozei sau pentru persoanele care au probleme cu tenul iritat.

Ameliorează durerile abdominale cronice și recidivante

713 7 2Tot lumânărica este cea care stopează durerile abdominale cronice și recidivante, chiar și cele cauzate de boala Crohn. În acest caz se recomandă tinctura de lumânărică, obținută dintr-o lingură cu vârf de plantă uscată și 100 ml alcool. Modul de preparare este următorul: planta se pune într-un borcan și peste aceasta se toarnă alcoolul. Se închide ermetic și se lasă la macerat pentru zece zile, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Ulterior, se filtrează și se pune la decantat în frigider pentru șase zile. După această perioadă, se mai filtrează o dată și se depozitează în sticle închise la culoare. Se administrează 20 de picături, dizolvate în apă, de trei ori pe zi, după masă. Cura durează două săptămâni și se poate relua după o pauză de șapte zile. Preparatul este util și celor care suferă de gastrită și este un bun analgezic pentru infecțiile dentare. Cei care suferă de alopecie, găsesc, de asemenea, în lumânărică un bun ajutor. De folos este vinul de lumânărică obținut din 100 g plantă la un litru de vin. Preparatul se lasă la macerat timp de zece zile, perioadă în care se agită de câteva ori pe zi. Ulterior, se strecoară și se depozitează în sticle închise la culoare. Se consumă două linguri pe zi, dimineața și seara, timp de șase săptămâni. Tratamentul este bun și în cazul inflamațiilor articulare și a reumatismului. Atenție! Planta este contraindicată în caz de sarcină sau de alăptare!

Sfat! Persoanele care suferă de eczeme, psoriazis sau arsuri solare trebuie să facă timp de două săptămâni băi cu infuzie concentrată din 200 g lumânărică uscată la doi litri de apă.