Main menu

header

714 6 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Din multitudinea de produse cu o valoare incontestabilă lăsate de natură, propolisul ocupă un loc cu totul aparte. Mai studiat în zilele noastre ca oricând, acesta continuă zi de zi să uimească lumea medicală, grație virtuților sale ieșite din comun. Și asta pentru că tinctura de propolis distruge nu mai puțin de 21 de bacterii, nouă specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri și vindecă 200 de maladii.

Redutabil antiviral

Potrivit cercetătorilor ruși, tinctura de propolis este senzațională în surditate. În acest sens, amestecați 1/4 tinctură de propolis cu 3/4 ulei de măsline, îmbibați o meșă mică cu acest amestec și puneți seara în ureche. Păstrați până dimineața. Tot tinctura de propolis este indicată și în otite externe, când se recomandă badijonajul cu produsul simplu. Atenție! Nu puneți tinctură de propolis direct pe timpan! Excelent antiviral, tinctura de propolis se folosește cu succes în cazul gripei și a guturaiului. Încă de la primele semne de răceală, se administrează 30 de picături de tinctură de propolis, de trei ori pe zi, pe o bucățică mică de pâine sau amestecată cu miere. Această metodă se folosește și pentru a preîntâmpina eventualale semne tipice ale bolii. Un leac bun împotriva hemoroizilor constă din băi cu ceai de mărul-lupului, apoi se unge locul cu cremă de propolis. Baia de șezut se face cel mai bine seara, înainte de culcare, și durează în jur de 20 de minute.

Vă scapă de ulcer

714 6 2Propolisul este unul dintre cei mai buni prieteni ai celor care suferă de afecțiuni hepatice. De aceea, în hepatitele cronice, cu virus B, C sau D, propolisul scade de cele mai multe ori încărcătura virală până la valori insesizabile. Se administrează 30-40 de picături de tinctură de propolis de două ori pe zi, amestecată cu miere. O metodă verificată de oamenii de știință pentru a scăpa de ulcer este folosirea tincturii de propolis. Se administrează 30 de picături de tinctură de două-trei ori pe zi, amestecată cu miere, cu un sfert de oră înainte de masă. Chiar dacă pot apărea dureri suplimentare la începutul tratamentului, acestea vor dispărea în două-trei zile. În funcție de dimensiunea ulcerului, cura se întinde între o lună și trei luni. Pentru efect maxim, tratamentul se poate asocia cu macerat la rece de obligeană. De asemenea, în timpul terapiei se evită băuturile acidulate, alimentele picante și acide, cafeaua și țigările.

Îndepărtează aftele bucale

În cazul parodontozelor, se recomandă gargară cu apă de gură obținută astfel: amestecați 50 ml apă cu 1-5 ml tinctură de propolis. În cazurile grave, se vor face trei clătiri pe zi. Se va observa că gingiile nu mai sângerează, iar dinții nu se mai clatină, după doar două luni de tratament. Cura este bună și pentru fumători, care, pentru un efect maxim, trebuie să mestece și propolis brut. Împotriva aftelor bucale, puneți pe locul cu probleme puțină tinctură de propolis nediluată și astfel veți evita dezvoltarea ulcerației atât de dureroase. De asemenea, tinctura de propolis este foarte bună în arsurile pielii de grad I și II, asigurând vindecarea uneori fără bășici și chiar fără inflamație. Important este să badijonați locul la prima oră de la arsură și să repetați procedeul ori de câte ori durerea se intensifică. Veți observa cum suferinţa se atenuează până la dispariție, iar inflamația se diminuează pe zi ce trece.

Remarcabilă în astenie

Potrivit studiilor, tinctura de propolis face să dispară atât durerea, cât și celelalte simptome cauzate de colita de fermentație și putrefacție. În acest sens, se amestecă 50 de picături de tinctură de propolis cu miere și se înghit pe stomacul gol, de trei ori pe zi. Tratamentul durează 21 de zile. Grație conținutului de flavonoide, tinctura de propolis dă rezultate remarcabile în astenia de primăvară, având efecte tonice nervoase. Se recomandă o cură de trei săptămâni, perioadă în care se consumă șase lingurițe pe zi. Pentru creșterea imunității se face o cură de trei săptămâni, timp în care se iau 30-40 de picături de tinctură de propolis, de patru ori pe zi. Dacă suferiți de hipertensiune, cercetările arată că administrarea a 100 de picături de tinctură zilnic duce la normalizarea ritmului cardiac și la scăderea cantității de colesterol din sânge. De asemenea, va fi îmbunătățită și elasticitatea vaselor de sânge.

Unguentul, de folos în eczemele uscate

Pentru a-i veni de hac neplăcutei giardioze, timp de o lună, administrați 50 de picături de tinctură de propolis de patru ori pe zi, înainte de masă. Studii făcute în Rusia au demonstrat că tinctura de propolis are rezultate remarcabile și împotriva tuberculozei. În acest sens, se administrează 10 ml pe zi, timp de șase-zece luni. Dacă suferiți de herpes, aplicați direct pe zona afectată tinctură de propolis. Lăsați să se usuce de la sine. Repetați procedura de două-trei ori pe zi. În plus, aceasta este uimitoare în tratarea coșurilor și a acneei. Pentru eczemele infecțioase, puneți zilnic comprese cu tinctură de propolis și păstrați o oră. În eczemele uscate, se fac aplicații cu unguent de propolis sau cu cremă de gălbenele și propolis de două-trei pe zi. Alte utilizări mai puțin cunoscute ale propolisului sunt ca tratament pentru creșterea părului și îmbunătățirea circulației sangvine. De asemenea, s-a demonstrat că propolisul este de un real folos în tratarea anumitor dureri cronice, ca de exemplu cele cauzate de stres și afecțiuni ale extremităților.

Atenție! Diabeticii vor folosi la tratamentul cu tinctură de propolis doar miere de salcâm care conține multă fructoză și puțină glucoză.

La unele persoane, propolisul poate da, administrat intern sau în contact cu pielea, reacții alergice, de aceea, înainte de a începe un tratament, aplicați câteva picături de tinctură pe piele și vedeți care este reacția

Nu se ia simplă, ci în combinaţie cu miere sau pusă pe o bucăţică de pâine

Dacă nu vreți să utilizați tinctură de propolis achiziționată din farmaciile naturiste, o puteți pregăti singuri acasă. Modul de preparare este următorul: într-un borcan cu filet se pun 15 linguri rase cu propolis, apoi se adaugă 400 ml alcool alimentar de 90 de grade. Închideți borcanul ermetic și lăsați la macerat două săptămâni, timp în care agitați zilnic, apoi filtrați. Depozitați preparatul în sticluțe mici, închise la culoare. Atenție! Cu puține excepții, tinctura de propolis nu se administrează diluată în apă, întrucât anumite substanțe din compoziția sa devin insolubile și trec prin organism fără să aibă nici cel mai mic efect. De asemenea, tinctura de propolis nu se ia simplă, ci în combinație cu miere sau pusă pe o bucățică de pâine.