Main menu

header

715 7 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

O cercetare de dată recentă a scos în evidență faptul că cea mai bună formulă de a consuma spanacul este sub formă de smoothie, în amestec cu iaurt sau cu lapte, întrucât așa își păstrează toți antioxidanții.

Crud este ideal

Gătirea spanacului face ca antioxidanții prețioși pe care îi conține, printre care la loc de cinste stă luteina, atât de importantă pentru sănătatea ochilor, a inimii și a creierului, să fie anihilați de temperaturile înalte. În aceste condiții, experții Universității Linköping, din Suedia, arată că cea mai bună formulă de a consuma spanacul este crud, ca smoothie. „După nenumărate teste în toate condițiile, am ajuns la concluzia că spanacul ideal este cel crud. Un sfat recomandat este să nu fie încălzit deloc și să i se adauge grăsimi din lactate”, punctează Rosanna Chung, autor al studiului.

Luteina se dizolvă în iaurt

Experții suedezi au constatat că atunci când este tăiat în bucăți mici, spanacul proaspăt eliberează mai multă luteină, iar grăsimile din lactate cresc solubilitatea acesteia. Cu cât mai multă luteină este dizolvată în iaurt, cu atât mai multă este absorbită în organism, arată cercetarea. Pe de altă parte, o cale sigură de a elimina antioxidanții este gătirea spanacului la temperaturi înalte și pentru mult timp, așa cum se întâmplă pentru feluri de mâncare foarte populare, cum este lasagna. Chiar și încălzirea spanacului la microunde este preferabilă gătirii acestui superaliment, arată webmd.com.

Asigură dezvoltarea sănătoasă a copiilor

Spanacul este considerat un superaliment şi pentru toate beneficiile sale extraordinare. Sursă bogată de minerale, de vitamine şi de fitonutrienți, este benefic pentru un număr important de procese vitale şi de aceea este recomandat să fie consumat regulat. Beneficiile pentru sănătate ale spanacului includ asigurarea unei presiuni sănătoase a sângelui, prevenirea degenerării maculare, a cataractei, a aterosclerozei, a bolilor de inimă. De asemenea, spanacul ajută sănătăţii sistemului osos, protejează şi hrăneşte pielea şi, de asemenea, asigură creşterea sănătoasă a copiilor. De exemplu, 100 de grame de spanac conţin un sfert din necesarul de fier al corpului nostru.

Adjuvant împotriva stresului oxidativ

Spanacul conţine vitaminele C și E, betacaroten, cu ajutorul cărora organismul luptă mai eficient împotriva stresului oxidativ. De asemenea, acest tezaur de nutrienți aduce organismului din abundență calciu şi magneziu, minerale benefice sistemului muscular. De asemenea, spanacul are proprietăţi antiinflamatorii, datorită faptului că este o sursă de acizi Omega 3, fiind un aliat prețios și în lupta împotriva cancerului. Nu în ultimul rând, consumul de spanac ajută la echilibrarea metabolismului grăsimilor şi scade colesterolul „rău” din sânge, fiind recomandat în dieta persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare.

Spanacul este foarte indicat în detoxificarea ficatului

Băutură energizantă

Ingrediente: 1 mână cu spanac, 2 banane coapte, 1 măr, 1 lămâie, rădăcină de ghimbir (după gust), 1 lingură cu fulgi de cocos, 1 lingură cu semințe de chia, 1 lingură cu semințe de in, 150 ml apă plată.

Mod de preparare: se spală bine spanacul și se pune într-un blender. Se curăță mărul și ghimbirul, se înlătură coaja de la banane, apoi se taie toate bucăți mai mici. Se pun peste spanac, se stoarce sucul de la lămâie, se adaugă apa și semințele și se mixează până se obține o băutură cremoasă, fină.