Main menu

header

715 6 1de Carmen Ciripoiu şi Raluca Ogaru

Bolile gastroenterologice depind mult de natura şi de calitatea alimentelor ingerate, adesea încărcate de ingrediente chimice, cu acţiuni toxice. Fitoterapia poate interveni cu plante ce au acţiuni stomahice, sedative, antispastice, coleretice şi colagoge. Ce leacuri naturale vă pot reda sănătatea, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihaela Iliescu (medalion).

„Infuzia de păpădie vă scapă de indigestii”

- Cât de banale sau, dimpotrivă grave, pot fi tulburările ce pot apărea la nivelul stomacului?

- Pot fi și mai simple, dar și extrem de neplăcute. Greața, de exemplu, este senzația pe care o acuză unii bolnavi de stomac, ficat, pancreas şi apendice, care apare și la gravide în primele luni de sarcină, dar şi la călătorii cu vaporul, cu avionul sau chiar cu automobilul. Cauzele vomei trebuie căutate în indigestii, intoxicaţii alimentare, chimice sau alcoolice, afecţiuni gastroulceroase şi hepatobiliare, sarcină, emoţii puternice, frică, boli renale şi ale sistemului nervos, migrene, meningite, tumori cerebrale. De asemenea, pot apărea balonările care constau în acumulări excesive de gaze, atât în stomac, cât şi în intestine, ducând la dilatarea abdomenului, uneori cu dureri trecătoare sau persistente. Și lista poate continua...

- Cât de periculoase sunt indigestiile și cât de mult ne poate ajuta natura în acest sens?

- Sindromul dispeptic (indigestiile) este o boală cronică, cu tulburări digestive acute, greutate în capul pieptului, greaţă, arsuri stomacale, hiperaciditate şi balonări, mai frecvente după masa de prânz. Boala evoluează spre dureri violente, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate şi pierderea forțelor fizice şi intelectuale. Grețurile de scurtă durată apar dimineața, pe nemâncate, şi se reiau la orele prânzului. Printre infuziile care vă scapă de necaz se numără cea de mentă, cu efecte calmante, antispasmodice şi antiseptice. Se folosește o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se bea infuzia cu înghițituri mici. De asemenea, este utilă infuzia de păpădie ce drenează ficatul, are efect benefic asupra sistemului digestiv și asupra funcționării rinichilor. Se folosesc două lingurițe cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită, care se infuzează timp de 15 minute. Ghimbirul este ingredientul obligatoriu al digestiei sănătoase, ce ajută la buna absorbție a substanțelor nutritive, la procesarea grăsimilor și vă scapă de balonare. Preparați o infuzie astfel: tăiați un centimetru de rădăcină proaspătă de ghimbir în felii subțiri și puneți la fiert timp de zece minute, în 300 ml apă. După ce s-a răcit, adăugați miere și lămâie. Se consumă cu înghițituri mici, timp îndelungat.

„Argila reface flora intestinală”

715 6 2- În ultima perioadă, sunt tot mai multe persoane care suferă de rectocolită ulcero-hemoragică. Care sunt factorii ce determină apariția acestei afecțiuni și cât de mult pot ajuta tratamentele naturale?

- Rectocolita ulcero-hemoragică este o afecţiune inflamatorie a colonului, declanşată, îndeosebi, de factori infecţioşi, endocrini şi alergici. Se manifestă prin inflamaţii ulcerative, uneori hemoragice, urmate de scaune cu sânge, puroi şi mucus. Prin evoluţie, boala duce la complicaţii importante, cum sunt chisturile pe colon și de aici se poate ajunge la blocarea tranzitului intestinal şi la ocluzii intestinale, perforaţii ale intestinului, fistule anale, erupţii cutanate, infecţii grave ale pielii, boli hepatice şi oculare. În situaţii extreme se ajunge la slăbirea rapidă a organismului, cu „topirea” masei musculare. Foarte important în prevenirea acestei afecțiuni, ca de altfel în toate afecțiunile legate de colon este alimentația. Se recomandă a fi consumate în primul rând fibre din legume și fructe, pâine integrală, cartofi, orez, alimente gătite la cuptor, la abur sau pe grătar. Morcovii sunt un adevărat medicament pentru stomac, indiferent cum sunt consumați, cruzi sau în combi- nație cu alte elemente. Semințele de psyllium ajută la normalizarea tranzitului, fiind indicați atât în diaree, cât și în constipație. Un remediu util este infuzia de semințe de fenicul și chimen, iar ceaiurile de mentă și ghimbir sunt și ele de mare ajutor, deoarece calmează durerea și ajută la eliminarea gazelor. De ajutor este și argila care, băută cu o jumătate de oră înainte de masă (o linguriță cu pulbere dizolvată într-un pahar cu apă), absoarbe gazele și reface flora intestinală. În plus, coriandrul are puternic efect carminativ şi este spasmolitic. Graţie calităților sale, diminuează manifestările sindromului de intestin iritabil, în cazul în care se consumă două-trei căni cu infuzie fierbinte de semințe de coriandru, pe zi.

- Cum se poate ține la distanță refluxul gastroesofagian? Cum se manifestă și ce tratamente naturale recomandați în acest sens?

- Boala de reflux gastroesofagian se manifestă, printre altele, prin răgușeală, arsuri, iritații, greață, tuse, respirație șuierătoare, iar riscul de a dezvolta cancer de esofag crește, însă, prin câteva remedii simple, simptomele acestei boli pot fi ameliorate semnificativ. Persoanele supraponderale, precum şi cele cu vârste înaintate, sunt, de obicei, mai afectate de această boală, întrucât grăsimea abdominală interferează cu funcțiile esofagului, iar sfincterul esofagian, care previne trecerea conținutului alimentar din stomac în esofag, devine mai slab odată cu înaintarea în vârstă. Migdalele crude sunt alimente alcaline, ce pot echilibra pH-ul, întrucât reprezintă o sursă bună de calciu. De asemenea, prin consumul unei căni cu apă caldă şi suc de lămâie în fiecare dimineaţă, cu 15-20 de minute înainte de a mânca, corpul își poate echilibra în mod natural nivelul de acid. O lingură cu bicarbonat de sodiu dizolvată într-o jumătate de cană cu apă este o soluție eficientă pentru ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian. Efecte cicatrizante, calmante au și ceaiurile din flori de gălbenele, rădăcină de lemn-dulce, rădăcină de obligeană, rădăcină de tătăneasă sau frunze de plămânărică.

Nu consumați alimente fierbinți sau iritante pentru mucoasa gastrică și renunțați la băuturile alcoolice, în special, la cele cu o concentrație ridicată

„Pudra de roşcove, arma imbatabilă contra arsurilor la stomac“

- Foarte răspândite sunt și arsurile la stomac. Ce armă are natura împotriva lor?

- În primul rând, consumând alimentele încet și mestecând foarte bine. Un leac foarte vechi este pudra de roșcove, foarte apreciată de terapeuți pentru conținutul ei bogat de minerale şi, în primul rând, de calciu. În esofagita de reflux se recomandă administrarea a 20 de grame zilnic. O doză similară este prescrisă de medici, în America Centrală, pacienților infectați cu salmonella. Pentru a preveni apariția senzațiilor de arsură, mâncați câteva cubulețe de ananas stropite cu miere, fie la începutul mesei, ca antreu, fie între diferitele feluri de mâncare. Cei care suferă frecvent de arsuri ar trebui să consume mai des papaya și să bea ceai de scorțișoară, consumând, totodată, și o felie de pâine prăjită presărată cu această mirodenie. De asemenea, puteți amesteca în ceaiul pe care-l consumați în mod obișnuit o jumătate de linguriță cu pulbere de lemn-dulce, întrucât protejează mucoasa gastrică și cea intestinală.