Main menu

header

718 8 2de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Hibrid de mure și zmeură care a cucerit prin producție, gust și mai ales proprietăți, boysenberry conține cantități semnificative de vitamine, antioxidanți și acid nicotinic, ceea ce face din acest fruct un aliat prețios nu doar în menținerea unei bune stări de sănătate, ci și pentru prevenirea unora dintre cele mai periculoase afecțiuni.

Are capacitatea de a învinge răcelile

Acest soi de fructe a fost preluat de la americani încă de la începutul secolului trecut, iar îmbunătățirile care i-au fost aduse nu au făcut decât să-i sporească efectele benefice. Primul dintre acestea este, fără îndoială, cel antiinflamator, notează medicalnewstoday.com. Inflamațiile fiind prima linie de apărare a organismului în fața toxinelor și a agresiunilor externe de tot felul, rezultă că un consum regulat de boysenberry poate ajuta corpul să lupte mai ușor cu răcelile, de pildă, precum și să prevină efectele pe termen lung ale inflamațiilor, cum sunt depunerile de placă pe artere sau Alzheimer. Potrivit celor mai recente cercetări, o porție de boysenberry aduce organismului 36% din magneziul necesar, aspect pus în legătură directă cu scăderea riscului de crize de epilepsie.

Susține peristaltismul intestinal

Ca și celelalte fructe de pădure, boysenberry are proprietatea de a îmbunătăți funcționarea sistemului digestiv. Prin conținutul mare de fibre, circa șapte grame la o ceașcă, acest fruct cu un gust minunat previne constipația și susține peristaltismul intestinal. De asemenea, prin antioxidanții pe care îi conține, fructul întârzie declinul cognitiv, îmbunătățind memoria, activitatea neuronală și capacitatea de concentrare. Iar prin aportul de vitamina B6, consumul regulat de boysenberry luptă cu depresia și anxietatea.

Preîntâmpină avortul spontan!

Boysenberry este un fruct sigur, recomandat inclusiv femeilor însărcinate, întrucât conține folați, substanțe care contribuie la dezvoltarea optimă a celulelor fătului, prevenind avortul spontan sau defectele de naștere. Introducerea acestui fruct în dietă va avea ca beneficiu și combaterea hipertensiunii, întrucât boysenberry are o rată excelentă potasiu-sodiu - 183 mg la 1,3 mg. Acest aspect ajută vasele sangvine să se relaxeze și menține o presiune arterială optimă, aducându-și contribuţia la buna funcționare a sistemului cardiovascular.

Prin vitamina K, boysenberry susține sănătatea sistemului osos, iar aportul de vitamina C ajută organismul să lupte eficient cu infecțiile