Main menu

header

719 8 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Jackfruit este cel mai mare fruct care creşte într-un copac, putând ajunge și la 50 de kilograme. Tezaur de nutrienți, acest fruct de origine asiatică poate fi gătit în toate formele, are un gust de excepție și aduce organismului numeroase avantaje.

„Medicament” pentru ulcer

Conform cercetărilor de specialitate, jackfruit este o comoară de substanțe benefice pentru organism, inclusiv semințele fiind foarte hrănitoare, bogate în fier, potasiu, calciu şi proteine. Pulpa acestui fruct este plină de fibre, remediu împotriva constipaţiei şi a dezvoltării cancerului de colon. Jackfruit luptă cu radicalii liberi datorită cantităţii mari de fitonutrienți pe care îi conține, iar izoflavonele sunt foarte utile în reducerea riscului de cancer endometrial. De asemenea, consumul de jackfruit susține o digestie sănătoasă, fiind renumit pentru proprietăţile sale de vindecare a ulcerului şi a dereglărilor digestive.

Susține buna funcționare a tiroidei

Fiind o bună sursă de vitamina C, jackfruit este un aliat împotriva infecţiilor virale şi bacteriene. O cană cu fruct aduce o cantitate însemnată din acest puternic antioxidant, având ca urmări creșterea nivelului de energie și prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare grave. Totodată, grație conţinutului mare de fier, acest fruct ajută la tratarea anemiei. Iar prin aportul de cupru, jackfruit este unul dintre puținele fructe care susțin buna funcționare a glandei tiroide. Potrivit cercetărilor științei moderne, jackfruit previne apariţia osteoporozei, prin magneziul pe care îl conține și care este important pentru absorbţia calciului, întărind astfel oasele. De asemenea, antioxidanții din jackfruit susțin vederea și sănătatea pielii, întârziind semnificativ instalarea unor afecțiuni degenerative cum sunt degenerarea maculară şi orbirea nocturnă.

PONT. Jackfruit nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, ceea ce îl face unul dintre cele mai sănătoase fructe.

Quinoa cu jackfruit

719 8 3Ingrediente: 200 g jackfruit crud sau conservat (pulpă de fruct), 70 g quinoa, 1 lingură cu ulei pentru gătit (floarea-soarelui, sâmburi de struguri, măsline), 1 linguriță cu usturoi granulat, 1/2 linguriță cu paprika afumată, 1 vârf de cuțit cu piper Cayenne, 1 frunză de dafin, sare, 200 ml apă, semințe crude și decojite de floarea-soarelui pentru decorat.

Mod de preparare: într-un vas se pune la fiert quinoa, după ce a stat la înmuiat timp de patru ore și a fost spălată bine, în câteva ape. Timpul de fierbere este de 10-20 de minute, în funcție de cât de mult s-a înmuiat. Într-o tigaie se pune uleiul, se încinge și apoi se adaugă jackfruit desfăcut și tăiat bucăți, care se călește două minute. Se toarnă apă deasupra și se lasă la fiert vreme de câteva minute, până se înmoaie. În acest timp se adaugă paprika, frunza de dafin, usturoiul granulat, piperul Cayenne și sarea. Când jackfruit este fiert, se pune pe o farfurie quinoa, apoi fructul și se presară semințele de floarea-soarelui.