Main menu

header

720 6 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Fructul minunat de avocado continuă să uimească lumea medicală prin capacitatea de a contribui la tot mai multe segmente ale sănătății umane. Cele mai recente experimente desfășurate în Marea Britanie au pus în evidență faptul că avocado reduce riscul de cataractă și susține acuitatea vederii.

Ecranare în fața dăunătoarelor raze UV

Încărcat cu antioxidanți de top, ca luteina și zeaxantina, avocado are capacitatea de a reduce cantitatea de lumină dăunătoare pe care o preia ochiul uman, reducând astfel riscul de afecțiuni oculare care survin odată cu înaintarea în vârstă, arată un studiu recent al experților de la Spitalul de Urgență Optegra, din Marea Britanie. „Aceste fructe sunt bogate, de asemenea, și în vitamina C, esențială pentru sănătatea ochilor și calitatea vederii. Această vitamină este un nutrient binecunoscut pentru capacitatea de a proteja ochii, de a-i menține sănătoși și de a oferi o ecranare în fața dăunătoarelor raze UV. Dat fiind faptul că 20% dintre cazurile de cataractă sunt generate de aceste raze, prin consumul de avocado, boala poate fi evitată”, explică specialista Sophie Bertrand.

Conţine foarte puţină fructoză

Avocado este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali. Un fruct conţine în jur de 22,5 g de grăsimi, dintre care două treimi sunt mononesaturate (benefice sănătăţii). O calitate importantă a avocado este că acesta conţine foarte puţină fructoză (asociată cu predispoziţia spre îngrăşare) şi circa 20 de nutrienţi esenţiali, precum fibrele, potasiul (într-o cantitate dublă comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B şi acidul folic. De altfel, nutriționiștii recomandă celor care urmează o dietă săracă în proteine să le înlocuiască prin consumul sporit de grăsimi sănătoase, regăsite din plin în avocado. În aceste condiții, oamenii de ştiinţă au descoperit, în cadrul studiilor efectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, că acestea protejează în fața bolilor cardiovasculare, ajută la controlul greutăţii corporale şi îmbunătăţesc abilitatea organismului de a absorbi în parametri optimi nutrienţii importanţi din hrană.

Reduce riscul apariţiei bolilor inflamatorii

În contextul numărului mare de substanţe pe care le conține avocado și care promovează starea de sănătate a organismului, este lesne de înţeles de ce aceste fructe au o listă atât de lungă de beneficii. Printre acestea se numără prevenirea declanşării diverselor tipuri de cancer, grație prezenței antioxidanților, capacitatea de a proteja ficatul împotriva cirozei şi hepatitei virale, după cum au demonstrat cercetătorii japonezi, creşterea nivelului de colesterol „bun” în organism (HDL) şi reducerea celui „rău” (LDL), precum şi diminuarea numărului de trigliceride în sânge. De asemenea, introducerea avocado în alimentație protejează celulele sănătoase ale organismului de acţiunea radicalilor liberi, prin fitonutrienţii furnizaţi, scăzând implicit riscul dezvoltării bolilor inflamatorii şi degenerative.

Previne accidentul vascular cerebral

Consumul regulat de avocado a dovedit că poate regla nivelul de glicemie şi controlează diabetul, reducând rezistența la insulină a organismului, prin grăsimile sănătoase şi fibrele solubile conţinute. Totodată, aceste fructe previn malformaţiile congenitale (precum defectele de tub neural sau spina difida), graţie acidului folic furnizat din plin organismului (250 g avocado pe zi asigură femeilor însărcinate 23% din doza de acid folic recomandată). Tot prin conţinutul de acid folic, avocado reduce riscul de accident vascular cerebral. Studiile au demonstrat că această substanţă este foarte utilă în prevenirea comoţiilor cerebrale. În plus, avocado întârzie procesul de îmbătrânire a organismu- lui, prin antioxidanţii din compoziţie (în special glutationul), care întăresc sistemul imunitar, protejează celulele şi echilibrează funcţiile sistemului nervos.

Ţine la distanţă constipaţia şi cancerul colorectal

Consumul de avocado menţine sănătatea sistemului digestiv, prin conţinutul de fibre insolubile (75%) şi solubile (25%), arată studii riguroase. Fibrele insolubile curăță colonul şi previn constipaţia şi cancerul colorectal, pe când cele solubile reglează apetitul (prelungind senzaţia de saţietate mai mult decât alte alimente). În același timp, consumul acestui fruct crește densitatea osoasă, prin conţinutul bogat în vitamina K (aşadar, previne osteoporoza şi ajută sistemul osos al copiilor să se dezvolte în mod optim). Considerat un superaliment în lumea contemporană, avocado accelerează metabolismul, datorită complexului de vitamine B, și hidratează semnificativ, combătând astfel diverse afecţiuni dermatologice - psoriazisul în special.

Preîntâmpină pierderea memoriei

Lista impresionantă de beneficii pe care le aduce organismului consumul regulat de avocado include și capacitatea acestui fruct de a ajuta persoanele subponderale să crească în greutate în mod sănătos şi armonios (100 g avocado conţin 200 de calorii), susținând dezvoltarea ţesutului muscular şi nu cea a ţesutului gras (aşa cum se întâmplă prin consumul de grăsimi saturate şi zaharuri). De asemenea, avocado previne pierderea memoriei şi accelerarea bolilor mentale în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer, deoarece acest fruct reprezintă o sursă bogată de vitamina E, substanţa care neutralizează radicalii liberi ce distrug celulele creierului şi care stimulează procesul de alcătuire a proteinelor.

Pastă de avocado cu brânză

720 6 3Fructele de avocado pot fi consumate crude, în salate sau individual, asezonate cu sare şi piper, sirop de arţar sau diverse ierburi aromatice şi condimente, precum şi ca desert, în diferite reţete de prăjituri sau shake-uri proteice, preparate la blender. Ingrediente: 2 avocado, 4 linguri cu cremă de brânză, 1 căţel de usturoi, 1/4 ceapă, 2 linguri cu zeamă de lămâie, sare, piper.

Mod de preparare: se taie avocado (fructele trebuie să fie cât mai coapte), se scobeşte miezul şi se pasează cu furculiţa până ce devine omogen. Se amestecă pasta de avocado rezultată cu crema de brânză, usturoiul şi ceapa, tăiate cât mai mărunt, apoi cu zeama de lămâie, sare şi piper. Se serveşte pasta de avocado cu felii de pâine integrală subţire şi crocantă.