Main menu

header

721 8 3de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Vremea frumoasă vă scoate din casă, la plimbări și la joacă în aer liber. În aceste activități poate interveni oricând o entorsă, iar ca să vă puteţi vindeca mai rapid aveţi la îndemână câteva mijloace naturiste foarte eficiente.

Arnica dezumflă articulaţiile

Entorsa este întinderea ligamentelor care apare în urma unei mişcări violente de răsucire şi antrenează o umflare a articulaţiei, însoţită de durere. Medicina naturistă recomandă pentru tratamentul entorselor utilizarea anumitor plante cu acţiuni benefice. Unul dintre cele mai eficiente mijloace este gelul de arnică, pe care îl puteți procura din magazinele cu profil naturist. Masaţi ușor locul contuzionat, de trei ori pe zi, până la vindecare. Tot cu arnică, sub formă de tinctură, în amestec cu tinctură de virnanț, se pot face comprese: amestecaţi tincturile cu un pahar cu apă fiartă, îmbibaţi o compresă şi puneţi-o pe contuzie pentru 30 de minute. Repetaţi de trei ori pe zi, pentru calmarea și dezumflarea locului afectat.

Gălbenelele cicatrizează

Pentru a trata rapid și cu rezultate remarcabile o entorsă, puteți apela cu încredere la infuzia de gălbenele, preparată din două linguri cu plantă la 250 ml apă fierbinte. Compresele cu acest lichid vor cicatriza rapid locul vătămat. De asemenea, decoctul de iederă este foarte indicat pentru dezinfectarea contuziei. Se pun două linguri cu frunze în 250 ml apă rece, se fierbe lichidul timp de 30 de minute, apoi se strecoară și se aplică local comprese. Totodată, grație efectelor antiinflamatoare, puteți recurge la masaje cu unguent de tătăneasă. Planta este foarte eficientă și sub formă de comprese cu decoct preparat din două linguriţe cu rădăcină mărunţită la un litru de apă, care se fierb 20-30 de minute, se strecoară şi se aplică în zona contuzionată, precum și de tinctură de tătăneasă, obținută din 20 g plantă macerată în 100 ml alcool de 70 de grade timp de zece zile. Tratamentele externe se pot dubla cu unul intern, care implică administrarea zilnică a două gelule (pastile gelatinoase) de izmă sau de creţişoară.

Tărâțele de grâu, astringent de top

721 8 4Entorsele se dezumflă rapid și cu ajutorul tărâțelor de grâu. Pentru a obține un preparat eficient, se pun două linguri cu târâțe de grâu în 200 ml apă clocotită şi se lasă la înmuiat 15 minute, după care se strecoară, pentru a se obţine o cataplasmă compactă. Aceasta se aplică pe zona afectată direct pe piele sau pe o bucată de pânză şi se lasă să acţioneze 20 de minute. Se repetă procedeul de două ori pe zi. Totodată, până la vindecarea entorsei este recomandat să se consume mai multă ceapă, întrucât această legumă are un rol semnificativ în creşterea masei osoase și întărirea oaselor. O altă legumă al cărei efect este surprinzător este varza. Se aplică pe locul afectat de entorsă foi de varză strivite, care, după o încălzire uşoară, se aşază în trei straturi pe locul dureros, fixându-se cu un bandaj. Se poate repeta împachetarea de două ori pe zi.

Masarea locului afectat de entorsă cu unguent de vinariţă ajută la refacerea cartilajelor, la formarea calusului osos şi la sinteza de colagen, grăbind vindecarea