Main menu

header

722 7 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Condiment nelipsit din casele indiene, ajwain este renumit pentru capacitatea de a ameliora majoritatea problemelor digestive, dar nu numai.

Micșorează pietrele la rinichi

Ajwain este o sursă remarcabilă de minerale, vitamine, antioxidanți și proteine. În aceste condiții, este utilizat pentru remineralizarea organismului după sezonul rece, pentru combaterea anemiei și a lipsei de energie, pentru completarea necesarului nutrițional al organismului și pentru mai buna absorbție a nutrienților. De asemenea, grație conținutului semnificativ de fibre, acest condiment este un remediu folosit pe scară largă pentru detoxifiere, buna funcționare a sistemului digestiv și combaterea problemelor curente ale stomacului. Printre acestea se numără grețurile matinale ale femeilor însărcinate, hiperaciditatea, constipația, balonarea. În caz de tulburări digestive, se poate amesteca o lingură cu semințe de ajwain cu aceeași cantitate de semințe de chimen și un vârf de cuțit cu pulbere de ghimbir, leac imbatabil pentru deranjamentele stomacului. De asemenea, semințele de ajwain sunt binecunoscute din cele mai vechi timpuri pentru proprietatea de a micșora, chiar de a elimina pietrele la rinichi și de a scădea durerile generate de acestea, cercetările medicale moderne confirmând această calitate a condimentului.

Excelent pentru migrene persistente

Consumul regulat al semințelor de ajwain cu un pahar cu apă călduță reduce semnificativ incidența și gravitatea crizelor de astm, întrucât condimentul poate elibera căile respiratorii de mucus, notează food.ndtv.com. De asemenea, ajwain este de mare ajutor în caz de bronșite sau de obstrucție a respirației, precum și împotriva migrenelor persistente. Se poate pune pulbere de plantă într-o pânză subțire, din care se inhalează regulat, până la dispariția simptomelor. De asemenea, condimentul este un aliat în lupta cu suferința provocată de artrită, întrucât are proprietăți anestezice și antiinflamatoare. Semințele zdrobite se pot aplica sub formă de pastă pe locurile dureroase sau se pune o mână cu semințe de ajwain în apa de baie.

Pasta de ajwain este redutabilă în atenuarea cicatricelor rămase după acnee

Împiedică albirea prematură a părului

Ajwain are un mare număr de aplicabilități externe, deopotrivă pentru dinți, piele și păr. Astfel, clătirea zilnică a cavității orale cu ulei esențial de ajwain face să dispară mirosul neplăcut și durerile de dinți. Totodată, compusul numit timol din ajwain acționează împotriva germenilor, ceea ce face din acest condiment un redutabil tratament al infecțiilor de piele și al tăieturilor superficiale. Se folosește local, sub formă de pastă din semințe zdrobite, amestecate cu puțină apă. În plus, pentru a împiedica albirea prematură a părului în mod natural, semințele de ajwain se pisează, iar pulberea se amestecă cu praf din semințe de struguri, zahăr și frunze de curry, din toate câte o linguriță și puse într-o ceșcuță cu apă. Amestecul se bea zilnic, iar rezultatele nu vor întârzia. Procedeul este folosit de secole de femeile din India, renumite pentru podoaba lor capilară.