Main menu

header

723 8 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Vindeceaua e o plantă medicinală care, după ce o vreme a stat „în umbra” medicamentelor, se întoarce în forță pentru a dărui sănătății un tezaur de substanțe benefice și de virtuți terapeutice.

Adjuvant împotriva tuberculozei

Vindeceaua este plină de taninuri, alcaloizi, uleiuri esenţiale şi principii amare. În aceste condiții, preparatele pe bază de plantă sunt dezinfectante, astrigente, stimulative, fiind folosite pe cale internă în lupta împotriva afecţiunilor respiratorii cum sunt tusea, rinita, bronşitele, astmul, inclusiv ca adjuvant împotriva tuberculozei. Se poate administra pulbere de plantă, în combinație cu miere sau se amestecă 60 g vindecea cu 30 g pătlagină, care se mărunţesc, apoi se mixează cu un pahar cu apă călduţă. Rezultă o băutură care se administrează bolnavului înainte de un nou frison de febră.

Stabilizează tensiunea arterială

Vindeceaua are o proprietate mai specială și mai rar întâlnită în lumea plantelor medicinale: poate preveni orbirea și are capacitatea de a reda mobilitatea globului ocular. Planta se amestecă în părți egale cu virnanţ. Cele două ierburi se storc şi se bea sucul, diluat cu apă călduţă. Acest remediu ajută la dispersarea sângelui care inflamează ochii. De asemenea, vindeceaua este renumită, prin tradiție, pentru proprietatea de a stimula inima şi de a regla tensiunea arterială, fiind benefică în bolile cardiovasculare. Se poate administra sub formă de ceai, preparat astfel: o linguriţă cu plantă uscată şi mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni cu infuzie pe zi, înainte de masă.

Ideală pentru eczeme

Pe direcția afecțiunilor externe, vindeceaua se remarcă prin calitatea de bun cicatrizant în cazuri de răni, eczeme, dermatite, arsuri, ulceraţii ale pielii, echimoze. Se poate folosi sub formă de comprese sau se pot face spălături cu decoct de vindecea. Se pun două linguri cu plantă uscată şi mărunţită la 500 ml apă rece, se fierbe lichidul zece minute, apoi se strecoară și se utilizează.

PONT. Tinctura de vindecea, care se poate procura din magazinele naturiste, tonifiază sistemul nervos.