Main menu

header

724 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Din galeria marilor vindecătoare ale naturii face parte și ghințura, plantă medicinală binecunoscută pentru proprietăți care au fost certificate de studiile medicinei moderne.

Eficace în dischinezie biliară

Toate speciile de ghințură sunt considerate remedii eficiente în tratarea unui mare număr de afecțiuni. Planta este utilizată din timpuri imemoriale pentru proprietăţile sale curative, fiind folosită pentru a stimula ficatul, pentru tratarea problemelor digestive, precum și ca antidot pentru anumite otrăvuri. Preparatele pe bază de ghințură sunt recunoscute pentru acțiunea benefică în cazuri de aerofagie, anemie, anorexie, digestii lente sau dificile, dischinezii biliare sau ciroză hepatică. Tinctura de ghinţură stimulează pofta de mâncare şi armonizează procesele digestive. Aceasta se prepară astfel: în 100 ml alcool alimentar de 70 de grade se pun 20 g plantă, apoi acest amestec se ţine la temperatura camerei timp de două săptămâni, agitându-se recipientul de mai multe ori pe zi. După această perioadă se strecoară şi se pune la răcoare, în sticle mai mici. Se iau 10-20 de picături, diluate în apă, înainte de mese.

Acționează împotriva incontinenței urinare

Maceratul preparat din rădăcini de ghinţură ținute în apă rece timp de opt ore ajută la tratarea bolilor de inimă. Acesta se bea cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Totodată, ghințura este renumită pentru capacitatea de a grăbi vindecarea și de a susține convalescența, precum și pentru calitatea de a stimula contracţia vezicii urinare, acționând astfel împotriva incontinenței urinare. Plantă cu efecte antispasmodice, ghințura ajută în cazul crampelor din timpul menstruaţiei, cât şi pe direcția spasmelor musculare cauzate de deshidratare, efort fizic ori dereglări de natură electrolitică. Se poate administra sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se lasă acoperit 10 minute, se strecoară și se consumă cu înghițituri mici.

Preparatele pe bază de ghințură sunt de folos împotriva febrei, a oboselii cronice și a reumatismului, planta acționând ca un antiinflamator natural