Main menu

header

725 8 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Durerea provocată de sinuzită poate fi un adevărat „terorist”, care face o persoană să nu-și mai poată desfășura activitatea zilnică. Această suferință este mai frecventă și mai gravă decât se consideră în mod obișnuit, iar tratarea sinuzitei are și o eficientă componentă naturistă.

Hreanul elimină secrețiile

Sinuzita, infecţia membranei mucoase care căptuşeşte interiorul foselor nazale şi sinusurile, are cauze multiple. În unele cazuri, când tratamentul medicamentos nu dă rezultate, este nevoie de o intervenţie chirurgicală. Dar pentru înlocuirea antibioticelor se poate recurge la formule naturiste verificate în timp. De pildă, hreanul dat pe răzătoare poate fi folosit în combinaţie cu rădăcină de untul-pământului. Amestecul se pune într-un tifon şi se aşază aproape de rădăcina nasului, timp de 15 minute, hreanul producând un acces de lăcrimare şi de eliminare pe cale nazală a secreţiilor care blochează sinusurile. Se repetă procedura minimum cinci zile. De asemenea, usturoiul este foarte eficient, întrucât are efect antibacterian: peste un căţel de usturoi zdrobit se pun patru linguriţe cu apă şi, cu ajutorul unei pipete, se toarnă câte zece picături din acest amestec în fiecare nară.

Ardeiul iute combate infecția

Și ardeiul iute este eficient în cazul sinuzitelor. Se recomandă consumarea acestuia timp de două săptămâni sau sub formă de cataplasmă, aplicată pe frunte cu tinctură de ardei iute, diluată cu puţină apă, având ca efect combaterea infecţiei. Un alt remediu care și-a demonstrat eficacitatea este amestecul de ulei esențial de mentă și de busuioc. Se iau câte trei picături, de patru ori pe zi, timp de două săptămâni. Acest remediu decongestionează sinusurile. Ameliorarea durerilor puternice generate de sinuzită se poate obține și cu ajutorul pernei cu sare încălzită. Într-un săculeţ de bumbac se pune sare care se încălzeşte în cuptor, după care se aşază pe frunte până se răceşte, iar apoi se reîncălzeşte şi se repetă procedeul până când se observă scăderea în intensitate a durerii. Totodată, pentru stimularea imunității și rezistența în fața instalării sinuzitei, se pot bea zilnic două căni cu ceai de echinacea, în care se adaugă câteva picături de ulei volatil de cimbru şi de busuioc.

Uleiul esenţial de brad stimulează circulația sangvină

725 8 4Împotriva durerilor sinusale se pot face aspirări nazale, cu următorul amestec: patru linguri cu salvie, patru linguri cu frunze şi fructe de afin, patru linguri cu frunze de mentă, două linguri cu coada-şoricelului şi două linguri cu frunze de soc. Se pun două linguri cu acest amestec în 250 ml apă clocotită şi se lasă la fiert zece minute. Se strecoară şi se fac aspirări de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Totodată, foarte eficiente sunt și băile de aburi cu ulei esenţial de brad, de mentă sau de eucalipt. În timpul procedeului se poate recurge la stimularea circulaţiei sangvine la nivelul sinusurilor, prin apăsări repetate cu degetele arătătoare în partea de jos a nărilor, la rădăcina nasului, sub sprâncene şi la baza pomeţilor.

Un leac eficient contra durerilor sinusale sunt frunzele de varză proaspătă, care se aplică în zona dureroasă și se mențin până la ameliorarea simptomelor