Main menu

header

727 8 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Ungurașul e un tezaur de compuși care își aduc o importantă contribuție la starea de sănătate și la vindecarea unor afecțiuni.

Sporeşte secreţia bilei

Ungurașul conţine tanin, ulei volatil, un principiu amar, mucilagii, acid ursolic și saponine. Unul dintre segmentele principale pe care acționează cu succes este cel digestiv. Planta se foloseşte ca tonic amar, pentru restabilirea poftei de mâncare. De asemenea, ungurașul mărește secreţia bilei, ajutând astfel la decongestionarea ficatului. Se recomandă câte două căni cu ceai pe zi, pentru un interval de trei luni. Ceaiul se prepară prin infuzarea unei linguriţe cu plantă într-o ceșcuţă cu apă fierbinte. După o pauză de două săptămâni, tratamentul se poate relua.

Calmează tusea convulsivă

Bun expectorant, ungurașul poate fi utilizat în combaterea secreţiilor bronhice, ajutând la eliminarea lor, calmând stările de spasm în tuse convulsivă şi astm. Fitoterapeuţii recomandă infuziile de unguraş în combinaţie cu lumânărică. De altfel, unguraşul este utilizat la fabricarea pastilelor de tuse. Pentru prepararea ambelor infuzii, se opăresc cu o ceşcuţă cu apă clocotită una-două linguriţe cu plantă uscată, se lasă zece minute să se infuzeze, se strecoară, se amestecă şi se beau până la trei ceşti pe zi. De asemenea, ungurașul are capacitatea de a scădea febra, fiind recomandat în răceli, stări gripale şi guturai. Se recomandă infuzia simplă, care se administrează înaintea meselor principale.

Eficace în amețeli

Studiile ştiinţifice au relevat faptul că planta combate stările nervoase, durerile de cap şi ameţelile. Împotriva durerilor de cap se recomandă câte două căni cu ceai de unguraş pe zi, precum şi o infuzie mai concentrată, pentru migrene puternice, preparată din două linguri cu plantă la o cană cu apă, care se aplică pe frunte, sub formă de comprese. Totodată, unguraşul ajută la regenerarea muşchiului inimii. Indicată este tinctura de plantă, preparată astfel: 50 g unguraș bine uscat şi mărunţit se pun în 250 ml alcool de 70 de grade şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se filtrează şi se păstrează la rece, în sticle de culoare închisă. La nevoie, se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi.

PONT. Ungurașul poate fi utilizat sub formă de cataplasme în boli de piele, pentru cicatrizarea rănilor și împotriva unor ulcerații vechi, greu de vindecat.