de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Ceaiul verde a fost descoperit de chinezi cu peste 4.000 de ani în urmă şi a fost utilizat încă din acea vreme, graţie capacităţilor sale naturale de vindecare, care sunt și azi aliați ai sănătății și frumuseții.
Moderează pierderile de energie
Ceaiul verde este un detoxifiant de top. Conține polifenoli speciali, care produc căldură suplimentară în organism şi ajută la arderea caloriilor. De asemenea, unul dintre beneficiile remarcabile ale băuturii preferate a japonezilor este conținutul de EGCG, substanță care ajută în lupta organismului cu celulele canceroase, fără a influenţa în mod negativ ţesuturile învecinate și, în plus, consumul de ceai verde moderează pierderile de energie pe parcursul zilei.
Previne anevrismul arterei aorte abdominale
Cercetări de dată recentă au relevat faptul că ceaiul verde luptă cu succes în prevenirea unei afecțiuni care poate fi letală: anevrismul arterei aorte abdominale. De asemenea, ceaiul verde demonstrează efecte de excepție și în prevenirea anevrismelor abdominale. „Tipul de polifenol descoperit în compoziția ceaiului verde regenerează elastina, o proteină esențială care asigură textura flexibilă a arterelor. Dacă luăm în considerare faptul că anevrismul abdominal este cauzat de inflamarea și degradarea elastinei din peretele arterial, credem că a consuma ceai verde dă speranțe de tratament”, punctează cercetătorul japonez Shuji Setozaki.
Anihilează bacteriile care provoacă intoxicații alimentare
Ceaiul verde reduce riscul de apariţie a accidentului vascular cerebral. De asemenea, are un efect favorabil asupra hipertensiunii arteriale şi a colesterolului „rău” LDL. Aceste frunze cu proprietăți excepționale conțin, de asemenea, catechine, polifenoli care diminuează viteza de reacţie a lipazelor gastrice şi pancreatice, enzime responsabile de conversia caloriilor în grăsimi. Aceste catechine distrug bacteriile care pot provoca intoxicaţii alimentare. Ceaiul verde are capacitatea de a anihila inclusiv toxinele produse de aceste bacterii. Ceaiul verde este indicat pentru menţinerea unei igiene orale adecvate. Acesta conţine fluor, care are rolul de a preveni apariţia cariilor, precum şi ingrediente care suprimă formarea plăcii bacteriene şi a bacteriilor care cauzează respiraţia neplăcută. Totodată, prin aportul de antioxidanți, mai ales de vitamina E, ceaiul verde încetineşte procesul de îmbătrânire.
Bun în poliartrita reumatoidă
În urma unor studii recente, s-a constatat faptul că participanții la teste care au consumat câte patru ceşti cu ceai verde în fiecare zi au declarat ameliorarea poliartritei reumatoide şi reducerea simptomelor acestei afecțiuni. De asemenea, consumul de ceai verde este renumit pentru capacitatea de a trata migrenele puternice și depresia. Frunzele de ceai verde aburite îşi păstrează capacităţile naturale de vindecare. Astfel, acestea sunt foarte eficiente ca adjuvante în tratarea unui mare număr de afecțiuni cardiovasculare. Un pahar cu ceai verde pe zi poate preveni diverse afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi colesterolul mărit și bolile circulatorii. Antioxidanții împiedică formarea cheagurilor, curăță arterele și previn excesul de lipide din sânge. Potrivit specialiștilor, substanțele active din ceaiul verde scad riscul de infarct miocardic, atac cerebral și tromboză.
Reglează metabolismul
Persoanele care consumă constant ceai verde au un sistem imunitar mult întărit, arată numeroase studii. Totodată, compuşii din ceaiul verde ajută la reglarea metabolismului. Cercetări riguroase au confirmat faptul că persoanele care consumă în mod constant ceai verde au un nivel de energie crescut și o rezistență sporită în fața agresiunilor zilnice. Mai mult, ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanţi, care acţionează asupra radicalilor liberi. Ca urmare, consumul de ceai verde anulează una dintre cauzele majore ale bolilor grave. Tabloul general al beneficiilor pe care le generează ceaiul verde poate fi completat și cu capacitatea acestei băuturi de a lupta împotriva radicalilor liberi, ajutând astfel la prevenirea deteriorării creierului și a dezvoltării unor maladii precum Alzheimer și Parkinson. Antioxidanții din ceaiul verde creează o barieră protectoare împotriva efectelor negative ale degenerării celulelor și stimulează activitatea neuronală.
Plasturii contribuie la scăderea în greutate
Respectarea sfaturilor pentru prepararea ceaiului din frunze de ceai verde poate avea ca rezultat obţinerea unei băuturi sănătoase. Ideea este să nu se obţină doar un gust minunat, ci și să se păstreze în conţinutul lichidului ingredientele sănătoase. Cel mai bun mod de a obţine o ceşcuţă cu ceai verde autentic, cu toate beneficiile incluse, este să se respecte temperatura apei în care se vor introduce frunzele. Ca regulă generală, apa trebuie să aibă o temperatură între 60 de grade Celsius și 75 de grade Celsius. În cazul în care temperatura apei este prea ridicată, gustul ceaiului va fi amar şi aroma delicată se va pierde. Pe de altă parte, o temperatură prea scăzută nu va extrage pe deplin aroma și compușii din ceai. De asemenea, plasturii care conţin ceai verde sunt comercializaţi cu succes, având rol adjuvant în scăderea în greutate.
Diminuează riscul îmbătrânirii premature a pielii
Ceaiul verde este un adevărat elixir al frumuseţii. Datorită faptului că este bogat în antioxidanţi, vitamina C, vitamina E, săruri minerale şi glucide, ceaiul verde reduce riscul îmbătrânirii premature a pielii. Pe lângă consumul propriu-zis, acest lichid plin de beneficii poate fi utilizat și sub formă de comprese. Tenul va deveni mai luminos, mai elastic şi mai proaspăt. De asemenea, ceaiul verde este un inamic al acneei. Utilizarea măștilor faciale cu acest ceai sunt recomandate pentru închiderea porilor, înlăturarea sebumului în exces și diminuarea semnelor și cicatricelor. Totodată, consumul zilnic de ceai verde împiedică răspândirea virusului papiloma uman (HPV), care duce la apariția negilor. Mai mult, unul dintre principalii componenți ai ceaiului verde stopează ciclul celular care permite răspândirea virusului.
Creşte eficienţa chimioterapiei
Există studii care atestă faptul că persoanele care au făcut chimioterapie şi au consumat ceai verde au reuşit să crească eficienţa tratamentului mai mult decât acele persoane care nu au consumat acest ceai. În același timp, pe lângă polifenoli, ceaiul verde conține substanțe cum ar fi vitaminele C și E, luteină și zeaxantină, care sunt absorbite în diverse țesuturi oculare. Printre aceste țesuturi se numără și retina, care este protejată până acolo încât prin consumul acestui ceai se poate preveni apariția glaucomului și a altor boli care afectează văzul. Aceste substanțe, alături de antioxidanți, ajută la diminuarea stresului oxidativ, care este principala cauză a problemelor de vedere. Este important de menționat faptul că ceaiul verde nu are contraindicaţii şi nici efecte adverse.