Main menu

header

729 9 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Plantă ornamentală folosită în toată lumea ca gard viu datorită creșterii sale viguroase și rezistenței la intemperii, lemnul câinesc are și proprietăți terapeutice remarcabile.

Previne căderea dinților

Cunoscut ca plantă medicinală încă din perioada Renaşterii, lemnul câinesc este un bun cicatrizant, fiind utilizat secole la rând contra ulceraţiilor gâtului şi cavităţii bucale, pentru calmarea nervilor, tratarea articulaţiilor şi a răcelilor. Medicina modernă a descoperit că frunzele şi scoarţa plantei întăresc gingiile, prevenind căderea dinţilor. Sucul din frunze, apa distilată din flori şi mai ales uleiul în care au fost macerate florile se pot folosi pentru cicatrizarea ulceraţiilor, arsurilor, precum şi pentru spălături în caz de iritaţii vaginale. Infuzia şi sucul stors din frunze sunt indicate, de asemenea, în diaree. De exemplu, în bolile cavităţii bucale şi ale gâtului (faringită sau bronșită cronică, polipoza fumătorilor etc.) se iau câte 30-50 de picături de macerat de plantă, care se procură de la magazinele cu profil naturist, de două ori pe zi, diluate în puţină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale.

Opțiune naturistă împotriva țiuitului urechilor

Lemnul câinesc este cunoscut, de asemenea, pentru beneficiile pe care le aduce vederii. Mai precis, combate cu succes petele care apar pe retină, limpezește imaginea percepută și previne degenerarea maculară, punctează home-remedies-for-you.com. Se poate administra sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriță cu flori zdrobite la o cană cu apă clocotită. Se lasă zece minute, apoi se strecoară și se consumă. Totodată, fructele plantei sunt de ajutor în combaterea simptomelor menopauzei. Doza uzuală este de 5 miligrame zilnic. Lemnul câinesc este și o opțiune naturistă împotriva țiuitului urechilor, tratează amețelile și slăbirea musculaturii, în special cea a spatelui. Potrivit specialiștilor, administrarea preparatelor pe bază de lemn câinesc poate dura între o lună și trei luni. Tratamentul se poate relua după o pauză de maximum două luni. Nu în ultimul rând, grație efectului său antiinflamator și antiviral, lemnul câinesc este studiat intens pentru calitățile sale de susținător al sistemului imunitar, ceea ce îl poziționează în categoria potențialelor remedii împotriva cancerului sau HIV.

Protejează ficatul de asaltul chimicalelor

Planta este recunoscută pentru capacitatea de a preveni daunele aduse ficatului de stilul de viață nesănătos și de a proteja acest organ vital de asaltul zilnic al chimicalelor de tot felul și de hepatita C. Totodată, uleiul din lemn câinesc se utilizează de secole pentru frecţii contra durerilor articulare (asociat cu rozmarin), precum şi pentru reducerea celulitei, în combinație cu castan sălbatic şi mesteacăn alb.

Deși nu se cunosc reacții adverse sau contraindicații, fructele plantei pot deveni toxice dacă nu sunt respectate dozele medicinale indicate de specialist, consumul excesiv generând intoxicaţii grave