Main menu

header

729 9 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Pe măsură ce specialiștii în nutriție au descoperit și au popularizat proprietățile și beneficiile sale remarcabile, hrișca, foarte populară în Rusia, China, Ucraina sau Republica Moldova, a devenit tot mai iubită și mai apreciată în toată lumea.

Tolerată de suferinzii de boala celiacă

Hrișca este considerată o cereală, dar face parte din categoria celor mai speciale, care nu conțin gluten, ceea ce o face potrivită pentru oamenii care suferă de boala celiacă. De asemenea, rezultatele unor studii clinice au sugerat că hrișca poate să reducă inflamațiile, iar prin conținutul de rutin, un antioxidant puternic, hrișca este de mare ajutor în menținerea elasticității și rezistenței vaselor de sânge. Fiind o sursă bună de fibre alimentare, hrișca se distinge printr-un indice glicemic de nivel mic, ceea ce înseamnă că includerea acesteia în hrană este legată de o creștere lentă și graduală a glicemiei din sânge, aspect confirmat de numeroase cercetări pe subiecți suferinzi de diabet. În același timp, hrișca este un aliment sărac în calorii, dar bogat în substanțe care ajută la reglarea greutății corporale. Fiind și foarte sățioasă, hrișca este recomandată celor care vor să slăbească sau să-și mențină greutatea optimă.

Întăreşte oasele

Hrișca este renumită pentru capacitatea de a curăța intestinele și de a ameliora problemele de apetit. În plus, are efect în tratarea dizenteriei și a diareei cronice. De asemenea, hrișca este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitate, ușor digerabile, ceea ce o face o alternativă excelentă la carne. O porție de 100 de grame de hrișcă oferă aproximativ 26% din necesarul zilnic de proteine, la care se adaugă aproape toți aminoacizii esențiali. Totodată, hrișca este o sursă de minerale importante, implicate în buna funcționare a sistemului nervos și a inimii și în susținerea sănătății oaselor.

Reduce riscul de pietre la vezica biliară

Cercetătorii japonezi au descoperit că făina de hrișcă, grație conținutului ridicat de proteine, prezintă efecte protectoare împotriva formării calculilor biliari. De asemenea, este una dintre puținele cereale care nu are nevoie de tratamente cu pesticide pentru a crește, ceea ce o plasează în categoria alimentelor curate. Nu în ultimul rând, prin aportul de fibre, hrișca ajută masiv la eliminarea toxinelor din organism.

Persoanele care au pielea foarte albă trebuie să evite consumul de hrişcă, întrucât aceasta determină apariţia de pete roşii şi dureri care persistă chiar şi câteva zile

Întrebuinţări multiple

Hrișca poate fi măcinată, obținându-se astfel făina de hrișcă, potrivită, în amestec cu făina de grâu, în aluatul pentru diverse preparate. De asemenea, amidonul extras din această cereală cu întrebuințări multiple poate fi folosit ca înlocuitor al grăsimilor, iar coaja extrasă din semințele de hrișcă poate fi utilizată în umplutura pernelor, cu scopul de a-i ajuta pe cei cu alergii la polen, la pene sau la praf. Hrișca poate fi servită la micul dejun, împreună cu diverse fructe uscate, sau fiartă, împreună cu lapte, ori ca garnitură la feluri principale.