Main menu

header

732 9 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Plantă mai greu de procurat, panseluța sălbatică a intrat recent în atenția specialiștilor, iar surpriza a fost mare: în această mică floare s-au descoperit substanţe cu o mare valoare terapeutică, care recomandă planta într-un mare număr de afecțiuni dintre cele mai diverse.

Accelerează eliminarea acidului uric!

Flavonoidele pe care le conţine panseluța sălbatică sunt un puternic antialergic, eficient atât în tratamentele interne, cât şi în cele externe. Grație acestor compuși, planta este eficientă în calmarea durerilor reumatice. Și guta se tratează eficient cu această plantă. O cură cu infuzie din panseluţă sălbatică şi coada-calului, în părți egale, un litru pe zi, accelerează semnificativ viteza de eliminare a acidului uric din ţesuturi, atacând boala chiar de la cauză. În plus, intervine și efectul antiinflamator, reducându-se rapid intensitatea crizelor de gută.

Evacuează deșeurile de metabolism

Substanţele emoliente din frunzele panseluţei sălbatice calmează tusea, determină eliminarea secreţiilor bronşice în exces, prevenind apariţia crizelor de astm. Se poate administra sub formă de pulbere, obținută din plantă uscată care se mărunţeşte bine cu o râşniţă electrică, după care se face o cernere cu sita pentru făină albă. Se ia câte o linguriţă cu praf de panseluță sălbatică, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Înainte de a înghiţi pulberea cu puţină apă, aceasta se ţine timp de câteva minute sub limbă. O altă proprietate a preparatelor pe bază de panseluță sălbatică este stimularea activității rinichilor şi eliminarea deşeurilor de metabolism.

Are efect bun asupra acneei

Efectul de reglare a reacţiei imunitare al panseluţei sălbatice are o valoare de excepție în cazuri de lupus eritematos. Pentru ţinerea sub control a bolii, se pot face cure cu plantă timp de 180 de zile, urmate de 30 de zile de pauză, după care se va începe o nouă cură de 180 de zile. Pe timpul tratamentului, se iau până la două grame de extract uscat. Acesta este produs prin deshidratarea şi concentrarea tincturii obţinute din tulpinile înflorite ale panseluţei sălbatice. Ceea ce rezultă este o pulbere fină, uşor parfumată şi cu gust amărui, care conţine mari cantităţi din substanţele vindecătoare. Extractul de panseluţă sălbatică, sub formă de capsule, se găsește în farmaciile naturiste. De asemenea, panseluța sălbatică are efect împotriva acneei care apare pe fondul intoxicării organismului. Se administrează sub formă de extract uscat sau de pulbere de plantă.

Reglează imunitatea

Pigmenţii care dau florilor de panseluță sălbatică culoarea violet au deopotrivă efect de reglare a imunităţii. Se recomandă infuzia combinată de panseluţă sălbatică, ce se prepară din două linguri cu tulpini şi flori uscate de plantă, nemăcinate, doar mărunţite, care se pun la înmuiat de seara, cu 250 ml apă. Dimineaţa se filtrează lichidul rezultat, iar planta rămasă se opăreşte cu încă o cană cu apă. După ce se lasă să se răcească vreme de o jumătate de oră, infuzia se filtrează. La sfârşit se combină cele două preparate. Se beau trei-patru căni pe zi, pe stomacul gol.

Panseluţa sălbatică este aproape lipsită de reacţii adverse, cu condiția ca tratamentele să înceapă cu doze foarte mici, iar pe timpul curei să se bea minimum doi litri de apă pe zi