Main menu

header

732 8 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Lumea condimentelor este fascinantă. Pe lângă beneficiile pentru sănătate, acestea furnizează adevărate elixiruri de frumusețe.

Turmericul curăță și catifelează

Turmericul, denumit şi „aurul indian”, şi-a primit denumirea aceasta pe bună dreptate, căci proprietăţile sale sunt remarcabile. Ingredientul său activ, curcumina, oferă beneficii incredibile pentru sănătate, dar şi pentru frumusețe.

Turmericul catifelează buzele. Tot ce trebuie să faceți este să combinați o linguriţă cu pudră de turmeric şi o linguriţă cu iaurt şi să amestecați bine, apoi aplicați pe buze. Această formulă le va da mai multă culoare şi strălucire.

De asemenea, turmericul vă scapă de problemele tenului acneic. Datorită conţinutului bogat în substanţe cu acţiune antiseptică şi antibacteriană, condimentul poate ajuta la reducerea aspectului inestetic al acestui tip de ten. Se aplică din două în două zile o mască formată dintr-o linguriţă cu turmeric şi zeamă de lămâie, amestecate până se formează o pastă. Se aplică pe zona afectată şi se menţine 20 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.

Seminţele de mac activează creşterea părului

Macul era pe vremuri doar o floare pe care toată lumea o admira pentru frumuseţea sa, dar, treptat, seminţele acesteia au ajuns să fie folosite şi în cosmetică. În primul rând, reprezintă un remediu ideal pentru tenul sensibil. Se prepară următorul exfoliant: se pun într-un bol două linguri cu seminţe de mac şi se amestecă cu o lingură cu miere, apoi se înmoaie o dischetă demachiantă în acest produs şi se masează uşor tenul, după care se clăteşte cu apă călduţă. Seminţele de mac contribuie la regenerarea celulelor pielii, prevenind apariţia ridurilor, lăsând în urmă pielea foarte catifelată. De asemenea, sunt recomandate pentru reducerea eczemelor şi inflamaţiilor. Înmuiate în apă sau în lapte câteva minute, seminţele de mac pot fi măcinate şi amestecate cu puţină zeamă de lămâie, pentru a forma o pastă omogenă care apoi se aplică pe piele. Această reţetă este utilă în tratarea arsurilor superficiale, calmează mâncărimile şi ameliorează durerea cauzată de inflamaţii. Tot semințele de mac stimulează creşterea pă- rului. Se prepară un remediu simplu, prin înmuierea seminţelor în lapte proaspăt de cocos, care se combină apoi cu pastă de ceapă. Se aplică pe scalp şi se lasă să acţioneze o oră. La final, se spală părul cu şampon şi se clăteşte bine cu apă călduţă.

Nucşoara reduce inflamaţia şi iritaţia

732 8 2Nucşoara s-a folosit multă vreme ca soluție tradiţională pentru a îmbunătăţi aspectul pielii. Când este amestecată cu lapte, are puternice proprietăţi antiinflamatorii, care ajută la reducerea roşeţii şi inflamaţiei băşicilor apărute la nivelul pielii. Combinată cu apă sau cu miere, pasta de nucşoară este bună pentru îngrijirea pielii, pentru a reduce inflamaţia şi iritaţia pielii, pentru a menţine tenul hidratat şi curat. În plus, acest condiment redutabil reduce şi semnele apărute din cauza varicelei, a coşurilor sau a furunculelor.

Scorţişoara vă scapă de coșuri

Scorţişoara este cu siguranţă unul dintre cele mai aromate condimente, pline de efecte benefice asupra sănătăţii umane, dar şi frumuseţii. Conţine cea mai mare cantitate de antioxidanţi dintre condimente și este tot mai des folosită în prepararea rujurilor, deoarece ajută la creşterea în volum a buzelor, printr-o reacţie uşoară de inflamare a pielii sensibile de la acest nivel. De asemenea, scorţişoara vă poate scăpa şi de coşurile inestetice. În acest caz, se prepară următoarea pastă: o linguriţă cu miere, 1/2 linguriţă cu scorţişoară măcinată. Combinația obţinută se aplică pe zona cu probleme, iar dacă până dimineaţă coşul nu dispare, se repetă procedura şi în seara următoare. De asemenea, scorţişoara este plină de antioxidanţi, substanţe care încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii. Se prepară un scrub cu care se exfoliază tenul o dată pe săptămână dintr-o linguriţă cu scorţişoară, o lingură cu zeamă de lămâie, trei linguri cu ulei de măsline şi o lingură cu zahăr tos. Se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15-20 de minute, după care se clătește bine.

Rozmarinul redă strălucirea pielii obosite

732 8 3Rozmarinul este o plantă folosită din vremuri străvechi cu scopuri medicale diverse, dar oferă și beneficii uimitoare pielii. Vitaminele şi antioxidanţii din rozmarin ajută la diminuarea aspectului capilarelor de pe suprafaţa pielii, oferind un ten întinerit. Masajul regulat cu ulei de rozmarin ajută la tonifierea pielii şi hidratarea acesteia, iar pentru refacerea pielii obosite şi îmbătrânite, acesta poate fi utilizat în diferite combinaţii (pentru pielea obosită, alături de câteva linguri cu lapte şi apă, iar în cazul ridurilor, combinat cu ulei de muşeţel şi ulei de germeni de grâu presat la rece). De asemenea, rozmarinul are şi proprietăţi antiinflamatoare, antimicrobiene, reducând bacteriile responsabile de apariţia acneei. Un alt beneficiu al rozmarinului este capacitatea de a regenera pielea, ajutând la vindecarea cicatricelor și semnelor, fiind, totodată, foarte util în tratarea psoriazisului, a dermatitelor şi a eczemelor. Același minunat condiment aduce beneficii şi părului. Uleiul de rozmarin este un tonic excelent pentru persoanele cu început de chelie, fiind de folos și pentru scalpul uscat şi cu mătreaţă, care se tratează prin masaj regulat cu o formulă care conține acest ulei: trei-șase picături de ulei de rozmarin și cinci ml ulei de jojoba (presat la rece) se amestecă şi se încălzesc la o temperatură medie. Se aplică apoi pe păr, atât pe lungime, cât şi la rădăcină, şi se menţine două ore.

Ghimbirul are proprietăţi antiîmbătrânire. Pentru înfrumuseţarea tenului, curăţarea impurităţilor şi catifelare, se taie două felii de ghimbir şi se masează uşor pielea feţei (nu se freacă), apoi se lasă să acţioneze 15-20 de minute, după care se clăteşte cu apă rece

Pătrunjelul impulsionează producţia de colagen

Pătrunjelul contribuie la regenerarea celulară a ţesutului cutanat, ce permite menţinerea aspectului tânăr şi sănătos al pielii. Acesta stimulează producţia de colagen, o reglează pe cea de sebum, curăță porii şi ameliorează simptomele ochilor obosiţi. Pentru o loțiune cu efecte excelente aveți nevoie de două linguri cu pătrunjel tocat, 200 ml apă fiartă, zeamă de lămâie. Când apa dă în clocot, se adaugă pătrunjelul. Timp de 15 minute se lasă amestecul pe foc, apoi se răcește. Se separă lichidul de pastă, iar peste aceasta se toarnă o lingură cu zeamă de lămâie. Compoziţia se ţine la frigider timp de cinci zile, după aceea se poate folosi. În fiecare dimineaţă şi seară se masează faţa cu această loţiune, se lasă să acţioneze cinci minute, după care se clăteşte cu apă călduţă.