Main menu

header

732 7 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Una dintre plantele medicinale de tradiție în tratarea unui mare număr de afecțiuni este condurul-doamnei, redutabil cicatrizant natural, dar nu numai.

Antimicrobian de top

Condurul-doamnei este o plantă faimoasă pentru capacitatea de a dezinfecta, fiind un antibiotic natural, un antimicrobian și un antioxidant recunoscut. Ca urmare, planta este întrebuințată împotriva infecţiilor bacteriene respiratorii, acționând similar medicamentelor sintetice şi cu mai puţine efecte secundare. De asemenea, condurul-doamnei are un renume consolidat pe direcția menținerii sănătății cardiovasculare, având efect stimulator asupra circulaţiei sangvine şi a muşchiului cardiac, precum şi substanţe benefice pentru menținerea flexibilității vaselor de sânge. Sub formă de tinctură, planta este recomandată pentru efectul cardio-tonic şi scăderea nivelului colesterolului. Tinctura se prepară din o linguriţă cu frunze mărunțite de plantă şi o linguriţă cu boboci de flori peste care se toarnă 150 ml alcool. Se lasă la macerat două săptămâni, agitând zilnic. La final, lichidul se strecoară. Se iau câte 20 de picături de tinctură, de trei ori pe zi.

Rezolvă afecţiunile cavităţii bucale

Uleiurile din condurul-doamnei conţin carotenoide şi flavonoide, compuşi care au rolul de a stimula sistemul imunitar şi de a proteja împotriva carcinogenilor. De asemenea, planta este o sursă de vitamina C. Date fiind aceste proprietăți, condurul-doamnei poate fi folosit cu succes și extern. Tratează bolile de piele - pete faciale, răni, erupții cutanate, în caz de acnee şi împotriva excesului de sebum. Totodată, asupra scalpului, condurul-doamnei are efect tonic şi combate căderea părului. Se masează rădăcina cu câteva picături de tinctură. La fel de bună este şi infuzia din plantă, preparată din o linguriță cu condurul-doamnei la o cană cu apă clocotită, răcită și aplicată la clătire, care poate ajuta la întărirea firului de păr. De asemenea, folosită sub formă de gargară, tinctura de plantă este eficientă în tratarea afecţiunilor cavităţii bucale, de tipul aftelor. Se pun două-trei picături de tinctură de condurul-doamnei într-un pahar cu apă, se clăteşte gura de câteva ori, apoi se scuipă.

Atenție! Conduruldoamnei nu este indicat persoanelor care suferă de ulcer, gastrită acidă sau iritaţii intestinale și nici copiilor.