Main menu

header

738 8 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

La nivel mondial, este recunoscută o adevărată epidemie de diabet zaharat alături de obezitate, dislipidemie și hipertensiune arterială. Mai mult, studiile arată că, la fiecare persoană oficială, este cel puțin încă una cu diabet, dar care nu știe despre asta. Ba mai mult, specialiștii spun că 18% din populația României este în stare de prediabet. Cum faceți față acestei afecțiuni, apelând și la ajutorul produselor naturale, aflați din interviul cu fitoterapeutul Corina Nadoleanu (medalion).

„Consumați vinete, fasole verde și varză”

- Care sunt simptomele care ar trebui să pună în gardă o persoană, când vine vorba despre diabet zaharat?

- Diabetul este o boală tăcută și perfidă, motiv pentru care i se spune și „ucigașul mut”. Organismul nostru se obișnuiește să trăiască cu glucoza ușor crescută o bună perioadă de timp, motiv pentru care, neavând nicio simptomatologie, omul nu își dă seama că e bolnav. Ce ar trebui să ne alerteze? Scăderea în greutate fără niciun motiv, susceptibilitatea la boli infecțioase, mâncărimi ale pielii, în lipsa erupțiilor și alergiilor, și celelalte simptome „clasice”, cum ar fi setea sporită de apă, urinările frecvente, iar deseori foamea permanentă. Cum se explică această foame? Toată glucoza rămâne în sânge, iar celulele organismului rămân fără energia necesară, dând semnal că mai doresc ceva și atunci activează centrul foamei.

- În aceste condiții, care sunt alimentele pe care trebuie să le consume diabeticii?

- Pentru a ţine sub control nivelul zahărului din sânge, bolnavii trebuie să adopte o dietă bogată în legume proaspete, cu conţinut scăzut în fructoză. Vinetele, legumele-vedetă ale verii, sunt cele mai recomandate diabeticilor, pentru că sunt bogate în carbohidraţi solubili şi fibre care ţin sub control diabetul zaharat de tip II. Pentru că are foarte puţină grăsime şi colesterol deloc, fasolea verde este foarte bună în regimul diabeticilor. O porţie de fasole verde în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip II să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct. Pe de altă parte, spanacul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură, care reduce riscul apariţiei diabetului, este sărac în calorii, iar o porţie şi jumătate pe zi, spun studiile, poate reduce cu până la 14% riscul apariţiei diabetului. Pentru diabetici, varza este medicamentul-minune, deoarece contribuie la reglarea valorii glicemiei. Ar fi bine să fie consumată în stare crudă ca salată, pentru că fiartă îşi pierde puțin din proprietăţile nutritive. Ţelina este foarte bună şi pentru diabetici. Se poate amesteca cu suc de morcovi şi pătrunjel şi veți obţine un medicament miraculos, care ajută la menţinerea glicemiei sub control. Cât privește fructele, e indicat să fie consumate între mese. Recomand pacienților cu diabet să consume cât mai multe căpșuni, zmeură, mure. Sunt bune și merele, însă doar cele verzi, pentru că au un indice glicemic scăzut, grepfrut, kiwi și alte fructe cu indice caloric scăzut. În cazul pepenelui verde, nu se mănâncă mai mult de o felie mică pe zi.

„Afinele stimulează funcţia pancreatică”

738 8 2- Care sunt plantele ce pot fi de mare ajutor persoanelor care suferă de diabet?

- De la bun început, trebuie să reținem că, dacă pacientul este sub un tratament medicamentos, acesta nu trebuie întrerupt, ci, pe măsură ce glicemia începe să scadă, se micșorează și dozele până la nivelul la care se obţine controlul cât mai bun al bolii. Dar acest lucru se face doar sub stricta supraveghere a medicului. Cât privește plantele de ajutor pentru diabetici, foarte util este afinul, care are un puternic efect hipoglicemiant, stimulează circulaţia sangvină şi asigură protecţia vaselor de sânge afectate în diabet. Mai mult, s-a demonstrat că afinele şi frunzele de afin conţin mirtilină, un pigment care stimulează funcţia pancreatică și limitează producţia de insulină. De asemenea, se poate administra tinctură de afin, 30 de picături de trei ori pe zi, diluate în puțină apă. Fructele de dud sunt la fel de sănătoase precum frunzele, având proprietăți antidiabetice, laxative, depurative, alcalinizante și tonice. Pentru a prepara infuzia din frunze de dud aveți nevoie de frunze uscate și mărunțite. Acestea se adaugă în apă clocotită și se lasă la infuzat câteva minute. Preparatul rezultat se consumă neîndulcit, două-trei linguri din oră în oră, pentru a stabiliza glicemia. Infuzia din frunze de dud este benefică în curele de slăbire, fiind un tratament naturist eficient pentru persoanele care suferă de obezitate. Cicoarea are, de asemenea, efecte hipoglicemiante, de scădere a colesterolului şi trigliceridelor. În plus, are efecte de protejare a ficatului, scade pofta de dulciuri şi, un aspect extrem de important în diabet, stimulează sistemul imunitar, crescând astfel rezistenţa la infecţii. Se foloseşte sub formă de decoct, combinat, câte o jumătate de litru, administrat în reprize, de patru ori pe zi. Ca să obţineți decoctul, puneți două linguriţe cu pulbere de rădăcină într-un pahar cu apă şi lăsați la macerat timp de opt ore, la temperatura camerei, apoi strecurați. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe alte două minute cu alt pahar cu apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile. O plantă mai puțin cunoscută, dar foarte eficientă în diabet este iarba grasă. Aceasta se consumă fie introdusă în diverse salate, fie se bea ceai din planta uscată. Se pune o lingură cu plantă la o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat zece minute. Se administrează două-trei căni pe zi.

- Ce fac persoanele care sunt obișnuite să consume carne la fiecare masă?

- În diabet, problema nu o reprezintă proteina din carne, ci grăsimea, care creşte rezistenţa la insulină. Se va reduce cât mai mult posibil carnea roșie și se va consuma puțină carne de pasăre, deoarece grăsimea se găseşte imediat sub piele, deci e localizată. În plus, bolnavii de diabet pot consuma pește de râu, de cel puțin două-trei ori pe săptămână.

„Sportul face minuni, așa că și cei mici care au diabet trebuie să fie încurajați să facă mișcare“

„Stresul şi obezitatea grăbesc apariţia afecţiunii“

- Dacă cei mici ar primi mai puține dulciuri, s-ar putea preîntâmpina apariția diabetului la copii?

- Cauza apariției diabetului nu este consumul de dulce. Problema e excesul de grăsime. Pe copii nu-i vom priva de dulciuri, dar vom alege alimentele sănătoase, fructe, cereale. Mai mult, chiar dacă este caracteristic adulţilor şi persoanelor în vârstă, diabetul poate apărea şi la copii şi la tineri, odată cu creşterea frecvenţei obezităţii. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți de faptul că stresul este cel care grăbește apariția acestei afecțiuni. Sunt și unele cazuri în care nivelul glucozei crește doar în situații de stres, deoarece hormonii de stres lucrează contra insulinei.