Main menu

header

738 6 1de Adina Mandiuc şi Daniel Alexandrescu

Microorganisme vii, probioticele au efecte benefice asupra sănătății și permit reechilibrarea florei intestinale, dacă sunt consumate în cantități suficiente. În farmacii există numeroase suplimente alimentare care conțin probiotice, însă e important de știut că acestea se găsesc și în anumite alimente. Iată cele mai importante opt surse naturale de probiotice. Tot ce vă rămâne de făcut este să le includeți în alimentația zilnică.

Chefirul, o băutură sănătoasă, cu puține calorii

Chefirul este o băutură fermentată din categoria lactatelor, pe bază de lapte sau de fructe. Conține mai multe tipuri de bacterii, ceea ce îl transformă într-un ajutor foarte valoros pentru tractul intestinal. Conține puține calorii și o cantitate foarte mică de zahăr și de aceea reprezintă unul dintre cele mai bune probiotice naturale de pe piață. Și, cireașa de pe tort, puteți să-l preparați în casă.

Oțetul din cidru de mere conține acid acetic și acid malic

Dacă este nepasteurizat, oțetul din cidru de mere conține numeroase bacterii bune. Un probiotic natural prin excelență, este un supliment alimentar bogat în acid acetic și acid malic, ambele cunoscute pentru acțiunea lor de întărire a sistemului imunitar, de stimulare a circulației sangvine și de asigurare a senzației de sațietate. Înainte de a începe să consumați cu regularitate oțet din cidru de mere, este bine să țineți cont de câteva lucruri. Nu este recomandat să beți oțet din mere nediluat, pentru că poate ataca smalțul dinților și deteriora esofagul. De asemenea, e bine de știut că oțetul din mere consumat în exces poate diminua nivelul de potasiu din organism. Pentru început, este indicat să consumați două lingurițe cu oțet din cidru de mere organic cu o linguriță cu miere, diluate într-o ceșcuţă cu apă caldă, o dată pe zi. De asemenea, oțetul din cidru de mere poate fi folosit ca ingredient principal pentru prepararea sosului de salată.

Ceaiul kombucha protejează intestinele de bacteriile rele

La fel de popular precum chefirul printre împătimiții unei alimentații sănătoase, ceaiul kombucha are un efect antimicrobian puternic și împiedică proliferarea bacteriilor rele la nivelul intestinelor. O băutură fermentată preparată din ceai, apă, zahăr de trestie și o cultură microbiană asemănătoare drojdiei, kombucha este o adevărată mină de aur. Într-adevăr, este mai puțin obișnuit ca un ceai să aibă proprietăți gastroprotectoare, deoarece gastrita este una dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului de ceai. Cu toate acestea, ceaiul kombucha preparat cu frunze verzi calmează tractul gastrointestinal. Prin urmare, acest ceai este recomandat persoanelor care suferă de constipație și de sindromul colonului iritabil.

Iaurtul simplu acționează mai repede ca orice medicament

Consumat din cele mai vechi timpuri, iaurtul simplu ajută la reechilibrarea florei intestinale mai repede decât orice medicament. Favorizează tranzitul intestinal și ar putea juca un rol important, conform celor mai recente studii, în prevenirea apariției cancerului de colon. Pentru a profita însă de toate beneficiile iaurtului, trebuie să alegeți, pe cât posibil, un sortiment bio, fermentat, care nu a fost pasteurizat și în care nu a fost adăugat zahăr.

Varza murată, bogată în vitaminele A, C și K

Varza murată reprezintă o sursă foarte bună de bacterii bune pentru corp și este recunoscută pentru efectul reparator asupra florei intestinale. Conține vitaminele A, C și K, ceea ce o transformă într-un remediu eficient împotriva inflamațiilor pielii, precum eczemele, și chiar împotriva candidozei.

Soia fermentată, o sursă bună de proteine vegetale

Dacă sunteți adeptul bucătăriei asiatice sau al alimentației vegetariene, cu siguranță ați inclus de mult soia fermentată în meniu. Cert este că acest produs are un conținut bogat în proteine vegetale, fibre și probiotice. Cu siguranță un aliment premium, pe care aveți toate motivele să-l introduceți în alimentația zilnică.

Drojdia de bere, eficientă împotriva durerilor abdominale

738 6 2Recomandată în primul rând pentru îngrijirea pielii și a părului, drojdia de bere este, de asemenea, foarte eficientă în tratarea durerilor abdominale. Este important de știut că probioticele din drojdia de bere nu rezultă în urma procesului de fermentare, ca în cazul celorlalte alimente, ci dintr-o ciupercă numită Saccharomyces cerevisiae. Atenție, numai drojdia de bere așa-numită „activă” are aceste proprietăți!

Spirulina favorizează dezvoltarea bacteriilor bune

Considerată un superaliment, spirulina are un efect probiotic natural, datorită acțiunii sale antimicrobiene. Astfel, spirulina ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, favorizând dezvoltarea bacteriilor bune în intestin. De asemenea, ea este cunoscută pentru efectul de combatere a proliferării candidei, o ciupercă aflată la originea diferitelor infecții benigne.

Reţetă de chefir de casă

738 6 3Ingrediente: 800 ml lapte, 2 linguri cu zahăr brun, 5 g flori de hibiscus, 5 g fermenți de chefir.

Mod de preparare: puneți la fiert 50 cl de lapte împreună cu zahărul, la foc mic, până se topește zahărul și amestecați bine. Adăugați florile de hibiscus într-un tifon și lăsați la infuzat în laptele fierbinte, timp de 15-20 de minute, într-un borcan de sticlă. Scoateți tifonul cu florile de hibiscus și adăugați restul de lapte. Când temperatura amestecului scade la 25 de grade Celsius, adăugați fermenții de chefir și amestecați. Puneți din nou tifonul cu florile de hibiscus în lapte și acoperiți borcanul, dar nu-l închideți cu un capac. Lăsați chefirul „să se prindă” 12 până la 24 de ore, la temperatura camerei. După 12 ore veți obține un lapte fermentat, iar după 24 de ore veți avea un iaurt cu o consistență onctuoasă. Se consumă apoi în cel mult două zile și se păstrează la rece.