Main menu

header

739 9 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Păstăile de fasole verde nu sunt altceva decât imaturele seminţe de fasole. Delicate şi omniprezente în alimentație, aceste păstăi sunt un adevărat aliment-medicament, cu virtuți terapeutice de excepție.

Scade nivelul de colesterol

Fasolea verde are proprietăţi diferite de ale altor legume: conţine foarte puţine calorii (maximum 30 la 100 de grame), puţini carbohidraţi şi un nivel scăzut de proteine. Pe de altă parte, această legumă este bogată în fibre care garantează regularitatea intestinală, purifică organismul şi protejează mucoasa colonului, reducând timpul de expunere şi contactul pereţilor intestinali la substanţele toxice. În acest fel, consumul de fasole verde scade nivelul de colesterol în sânge.

Previne defectele tubului neural ale fătului

Fasolea verde conţine o cantitate foarte mare de apă (circa 90%) şi este o sursă bună de acid folic, substanță care previne defectele tubului neural ale fătului şi care, împreună cu vitamina B12, este esenţial pentru sinteza ADN-ului şi diviziunea celulară. Leguma este, totodată, bogată în vitamina C, un nutrient esenţial, implicat în metabolismul glucozei, al colagenului şi al aminoacizilor, în neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, în reacţii imunologice.

Reglează tensiunea arterială

Potrivit cercetărilor de dată recentă, consumul de fasole verde asigură apărarea organismului în fața acțiunii radicalilor liberi, întrucât leguma este plină de antioxidanți importanți. În plus, potasiul din fasolea verde reglează lichidele în exces din corp şi ajută la scăderea tensiunii arteriale. În paralel, fasolea verde este diuretică, prevenind retenţia de apă şi facilitând eliminarea toxinelor. Fiind benefică pentru tractul gastrointestinal şi remineralizantă, fasolea verde este recomandată pentru cei care suferă de anemie, diabeticilor (datorită aportului mic de carbohidraţi) şi pentru cei care suferă de constipaţie.

Tecile diminuează crizele reumatice

Tecile de fasole verde intră în compoziţia ceaiului dietetic şi antireumatic, aducând organismului o serie întreagă de beneficii. Ceaiul din teci de fasole verde mărunţite măreşte cantitatea de urină, înlătură excesul de apă din corp și, odată cu acesta, se pierd şi toxinele, ameliorându-se astfel crizele reumatice. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu teci de fasole verde, care se fierb 15-20 de minute într-un sfert de litru de apă. Se beau două-trei ceşti pe zi. În cazuri de diabet, ceaiul se bea neîndulcit.

Pont! Infuzia din teci de fasole verde ajută în curele de slăbire.

Pastă de fasole verde

739 9 2Ingrediente: 250 g fasole verde, 1 ceapă mică roșie, 1 foaie de dafin, sare. Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1/4 linguriţă cu muştar, 150 ml ulei, 3 căței de usturoi, piper măcinat, 1/2 linguriţă cu zeamă de lămâie.

Mod de preparare: se pune fasolea verde, curăţată şi spălată, la fiert în apă cu sare şi o foaie de dafin. Se lasă pe foc până când se înmoaie, apoi se pune într-o sită la scurs şi se lasă să se răcească, după care se va pasa până când devine o pastă omogenă. Pentru maioneză, se curăţă usturoiul şi se pasează bine cu puţină sare, apoi se adaugă gălbenuşul şi muştarul şi se omogenizează bine totul. Se mixează picurând ulei până se obţine o maioneză groasă, după care se asezonează cu piper şi zeamă de lămâie. Tocați solzişori o ceapă roşie, amestecați-o cu pasta de fasole și maioneza și serviți cu pâine prăjită.