Main menu

header

741 7 1de Adelina Marin şi Alexandru Brădescu

Folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, afinele de pe tarabele din pieţe sunt de pădure și de cultură. Deosebirea dintre ele: afinele de pădure sunt mai mici, mai închise la culoare, puțin mai acrișoare și mai aromate, iar cele de cultură sunt mai mari, cu o culoare mai deschisă, spre violet, și cu o aromă mai puțin intensă.

Pe cât de mici, pe atât de bogate în vitamine

Aceste fructe sunt pline de puteri vindecătoare, deoarece sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe lângă acestea, afinele conțin și vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru. Datorită acestei combinații unice de vitamine și minerale, afinele sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le puteți consuma.

Vă scapă de crampe

Bogate în fibre, afinele sunt importante și pentru sistemul digestiv. Respectiv, găsim 4-5 grame într-o singură cană cu afine. Dacă le adăugați cereale integrale și lactate, deja vă oferiți o porție binemeritată de fibre, suficientă pentru o zi. Fibrele, antioxidanții și alte substanțe active din afine aduc mai multe beneficii. În primul rând, reglează digestia, echilibrează flora intestinală și înlătură probleme digestive ca indigestia, constipația, diareea sau crampele. În al doilea rând, detoxifică rinichii, ficatul și colonul, susținând regenerarea acestora și vindecarea lor în caz de intoxicație sau de infecție.

Apără de boli neurologice

Se spune că atunci când mâncați o afină, mii de celule din corpul dumneavoastră sunt fericite. Și asta fiindcă fructele au capacitatea de a însănătoși celulele și de a distruge formațiunile cu risc tumoral. Flavonoidele protejează țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, pot reduce riscul de boli cardiovasculare și boli degenerative ale sistemului nervos. Au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, mențin sănătatea arterelor și a mușchilor inimii. În plus, facilitează circulația sângelui către creier, îmbunătățind astfel oxigenarea acestuia. Susțin regenerarea celulelor neuronale și stopează evoluţia unor afecțiuni, cum sunt demența sau Alzheimer.

Cură între 7 şi 30 de zile

Zilnic se consumă 200-400 de grame de afine, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate părţile stricate sau intrate în fermentaţie. O cură cu afine durează minimum șapte zile şi maximum o lună, dar de cele mai multe ori este limitată de perioada în care găsiți aceste fructe proaspete, dar nu mai mare de trei-patru săptămâni.

Nu vă faceți griji: și afinele congelate păstrează circa 90% din substanțele nutritive

Topesc grăsimea de pe abdomen

Micuțele fructe fac cele mai mari miracole. Mai multe studii realizate de specialiști au dovedit că afinele nu doar vă ajută să slăbiți, dar fac adevărate minuni în cazul persoanelor cu grăsime acumulată în zona abdominală. Această „magie” se datorează complexului de antioxidanți și proprietăților diuretice. Ele ajută corpul să elimine toxinele odată cu surplusul de apă, dar și accelerează metabolismul, astfel încât organismul să ardă din depozitele acumulate. Este recomandat să consumați afine cel puţin de două-trei ori pe săptămână. Le puteți combina cu aproape orice: sucuri sau smoothie, deserturi, salate de fructe, salate cu legume și brânzeturi, în iaurt alături de diverse cereale sau pur și simplu crude, ca gustare între mese.