Main menu

header

741 8 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Fruct-vedetă al fiecărei veri, caisa nu poate lipsi de pe lista de alimente a celor care vor să trăiască sănătos și, în același timp, să se ferească, prin alimentație corectă, de boli.

Contribuie la asimilarea nutrienților

Caisele îşi datorează beneficiile impresionante pentru sănătate vitaminelor pe care le conţin - A, C, K, E - şi niacină în cantităţi semnificative, precum şi aportului de minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu şi fosfor). De asemenea, minunatele fructe sunt şi o bună sursă de fibre alimentare, ceea ce le face aliați ai tranzitului intestinal, ai colonului curat și ai unei microflore echilibrate. De aici menținerea unui sistem imunitar puternic, prevenirea unor afecțiuni legate de problemele intestinului și, nu în ultimul rând, capacitatea de luptă cu bolile. Așadar, consumul de caise este creditat cu beneficii cum sunt combaterea constipației, eliminarea toxinelor din sistemul digestiv, asimilarea nutrienţilor şi descompunerea alimentelor, pentru o procesare mai uşoară.

Curăţă vasele sangvine de colesterol

Caisele conţin cantităţi semnificative din toate mineralele necesare pentru dezvoltarea oaselor. De aceea, prezența acestor fructe, în special în stare proaspătă, în alimentație, poate asigura creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos al copiilor, precum şi prevenirea afecţiunilor asociate cu vârsta, cum ar fi osteoporoza. Tot în dreptul seniorilor poate fi menționat efectul consumului de caise pentru protecția inimii, prevenirea aterosclerozei, atacului de cord şi accidentului vascular cerebral, întrucât fructul apără în fața acțiunii radicalilor liberi, relaxează arterele, curăță vasele sangvine de colesterol.

Tratează febra

Cantitatea însemnată de potasiu din caise a fost asociată de specialiști cu un echilibru optim de lichide în corp, asigurând menţinerea energiei şi distribuirea acesteia în mod omogen şi adecvat către organe şi mușchi, notează organicfacts.net. Echilibrul electroliţilor asigură un nivel adecvat de energie, reduce crampele şi menţine o bună distribuţie de sânge în întregul corp. Caisele sunt redutabile pe direcția combaterii febrei. Sucul de caise este deseori dat pacienţilor cu febră, pentru că furnizează vitaminele, mineralele, caloriile şi apa necesare pentru corp, asigurând în acelaşi timp şi detoxifierea diferitelor sisteme şi organe.

PONT. Datorită fierului şi cuprului pe care le conţin, caisele ajută la formarea hemoglobinei, iar aceasta combate eficient anemia.

Uleiul elimină durerile de urechi

741 8 3Introducerea caiselor în alimentație asigură, prin substanțele antiinflamatoare, o ameliorare a unor afecțiuni care chinuie foarte multe persoane: artrita și guta. În același timp, specialiștii studiază motivul pentru care uleiul de caise este redutabil pe direcția alinării durerilor de urechi. Se pun câteva picături de ulei de caise în canalul urechii, iar efectul este foarte rapid și total. Același ulei de caise este recomandat împotriva unor afecțiuni ale pielii - eczeme, mâncărimi, iritaţii cutanate. De asemenea, uleiul de caise este considerat un excelent antiastmatic, având calităţi expectorante care ușurează crizele de astm.