Main menu

header

743 8 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Anticonvulsiv redutabil, coriandrul, iarbă aromatică nelipsită din bucătăriile din toată lumea, are proprietăți pe care oamenii de știință continuă să le descopere chiar și după mii de ani de la primele dovezi ale utilizării acestei plante.

Reduce excitabilitatea celulară

Medicina tradițională a inclus de mii de ani coriandrul printre plantele cu capacități remarcabile de a opri convulsiile, planta fiind astfel folosită împotriva crizelor de epilepsie. Această proprietate remarcabilă a fost confirmată științific în cadrul unui studiu recent, derulat la Universitatea California, care a pus în evidență mecanismele moleculare care fac ca acest condiment foarte popular să aibă o acțiune terapeutică atât de valoroasă. „Am descoperit că planta activează o clasă de canale de potasiu din creier și astfel poate micșora activitatea care stă la baza crizelor. Compusul dodecenal din coriandru reduce excitabilitatea celulară și ar putea sta la baza unor tratamente mult îmbunătățite împotriva convulsiilor”, explică profesorul de biofizică Geoff Abbott.

Bun analgezic

Studii anterioare au pus în evidență multiple beneficii pe care coriandrul le aduce corpului. Specialiștii consideră că unii compuşi din frunzele de coriandru provoacă insulina antihiperglicemică, iar acest fenomen ajută la menţinerea glicemiei în parametri normali. Astfel, câteva frunze de coriandru proaspete, consumate zilnic, previn instalarea diabetului zaharat. De asemenea, acest apreciat condiment scade colesterolul „rău” din sânge, favorizează arderile la nivel celular şi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. În același timp, preparatele alimentare cu coriandru, dar şi frunzele proaspete, consumate cu regularitate, îmbunătăţesc considerabil digestia și reduc suferința provocată de artrită, dar nu numai. Cercetătorii au demonstrat că frunzele proaspete de coriandru au în compoziţie elemente care ajută la reducerea inflamaţiilor din întregul organism. „Pe lângă proprietățile sale anticonvulsive, coriandrul este antifungic, antibacterian, cardioprotector și un excelent analgezic. Iar partea cea mai bună este că are un gust minunat”, punctează Abbott.

ATENŢIE! Dovezi despre consumul de coriandru datează din urmă cu peste 8.000 de ani, urme ale plantei fiind descoperite inclusiv în mormântul lui Tutankamon.